Det ventes mye regn på Vestlandet, opptil 400 millimeter fra tirsdag til og med torsdag. Her fra ekstremværet «Synnes» herjinger i Bjerkreim. Foto: Torstein Bøe, NTB scanpix

Det kommer «bare» 300 mm nedbør

Det er fortsatt stor fare for flom, jordskred og snøskred i Rogaland og Hordaland selv om nedbørsmengdene ser ut til å bli noe mindre enn først meldt.

Mandag advarte Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om stor flomfare på Vestlandet. Farenivået ble satt til rødt – nivå tre – som er det nest høyeste for flom- og jordskredvarslene.

LES OGSÅ: Mye nedbør og stor skredfare

Samme dag meldte Meteorologisk institutt om opptil 400 millimeter nedbør i løpet av tre dager.

Tirsdag ble dette redusert til 300 millimeter, men nivået er likevel uvanlig høyt.

– Det er spesielt. Dette er noe som skjer kun hvert femte år. Kanskje så sjelden som hvert tiende år, sier vakthavende meteorolog Anne-Mette Olsen ved Meteorologisk institutt til NRK.

Også faren for snøskred er svært høy i Rogaland og Hordaland. Det ble mandag satt til det nest høyeste nivået for snøskred, og med mildvær og mye nedbør opprettholdes dette også tirsdag.

I Hordaland har Statens vegvesen varslet om fare for vannplaning. Det skyldes mye vann på veiene etter nedbøren natt til tirsdag. Flere kommuner i Hordaland er satt i beredskap på grunn av de ventede nedbørsmengdene.

Hardangervidda ble tirsdag morgen stengt for personbiler på grunn av uvær og kraftig vind. (©NTB)

LES OGSÅ: Dette været kan vi få mer av