Nyheter

– Det kan være ubehagelig å stemme i kirker

Velgere har reagert på at enkelte kirker og bedehus brukes som stemmelokaler i Stavanger. – Jeg hadde slitt med å stemme i et bedehus, sier Bjarne Kvadsheim (Sp).

Bilde 1 av 2

Valgadministrasjonen i Stavanger har foreslått fem kirker eller bedehus som stemmelokaler ved høstens kommunevalg. Det utgjør nesten 24 prosent av de til sammen 21 lokalene for stemmegivning i Stavanger. Dette er de foreslåtte valglokalene i gudshus: Varden kirke, Vassøy bedehus, Hillevåg kirke, Tjensvoll kirke og Stokka kirke.

At religiøse bygg brukes som stemmelokaler reagerer lokalpolitikere på.

– Det bør være en selvfølge at stemmelokaler skal være livssynsnøytrale, mener Bjarne Kvadsheim, gruppeleder i Stavanger Sp til RA.

– Hvorfor det?

– For noen vil det å gå inn i et hus av religiøs art oppleves som å tre inn i noe de ikke ønsker å være en del av. Jeg hadde selv slitt med å gå inn i et bedehus og avlagt min stemme der. Det minner meg om barndommen og den tvangstrøyen som bedehuset sto for, sier Kvadsheim.

– Synes det er vanskelig

Han får støtte fra Eirik Faret Sakariassen (SV).

– Selv er jeg personlig kristen, men er politisk sekulær. Jeg synes man skal skille mellom religion og politikk i størst mulig grad. Det burde også gjelde stemmelokaler, sier han.

Begge politikerne har fått tilbakemeldinger fra enkelte velgere som opplever det ubehagelig å avlegge sin stemme i et gudshus.

– For eksempel er det homofile som synes det er vanskelig å gå inn i kirken, sier Sakariassen.

I 2017 ble det vedtatt i Stavanger kommunes valgstyre at det i utgangspunktet skal være et mål å bruke livssynsnøytrale bygg i valget. Forslaget ble skriftlig lagt fram av Kvadsheim, som de åtte siste årene har tatt opp saken i valgstyret.

Den gang ble fire bedehus og kirker foreslått som stemmelokaler til stortingsvalget.

Til høstens kommunevalg er imidlertid antall foreslåtte religiøse stemmelokaler økt fra fire til seks. I mars tok derfor Kvadsheim og Faret Sakariassen saken opp på ny i valgstyret Nye Stavanger. Der ble saken igjen presisert og vedtatt.

Små endringer

De helt store endringene blir det trolig ikke ved årets valg. Rådmannen har som følge av vedtaket vært på befaring for å vurdere alternative stemmelokaler. Med seg har han hatt Funksjonshemmedes råd og ledelse i stemmestyrer. Konklusjonen deres er denne: En kirke som de opprinnelig foreslo, Madlamark kirke, ønsker de å bytte ut til fordel for Madla bydelshus.

Alternativene til de øvrige gudshusene er blant annet for dårlig tilrettelagt for funksjonshemmede. Det går fram av saksframlegget til saken som skal til orientering i valgstyret til Nye Stavanger på mandag.

Ikke overrasket 

– Det har alltid vært et mål for kommunen å bruke livssynsnøytrale lokaler, men når de alternative stemmelokalene ikke er gode nok, må vi gjøre en prioritering. Hensyn til tilgjengelighet er et lovkrav og veier tyngst, sier Karen Hirth Thorsen, til RA.

På Tjensvoll er for eksempel skolens gymsal lite tilrettelagt for funksjonshemmede. Den er i andre etasje og med lange ganger. Bydelshuset er for lite som stemmelokale.

Thorsen understreker at innbyggere står fritt til å stemme i hvilket valglokale de ønsker i nye Stavanger på valgdagene. Dette gjelder også i forhåndsstemmeperioden. Det er i år lagt opp til en betydelig økning i forhåndsstemmesteder i kommunen.

Ifølge rådmannen er det dessuten ingenting som tyder på lavere valgoppslutning i kirkebygg dersom en ser på valgdeltakelsen per krets.

Eirik Faret Sakariassen (SV) understreker at universell utforming er avgjørende for å ha et fritt og åpent valg.

– Men jeg synes det er rart om det ikke finnes noen idrettsanlegg eller skoler i de aktuelle kretsene som ikke er universelt nok utformet til å ha valg.

Sogneprest i Madlamark kirke, Eva Marie Aanderaa Vassbø, sier til RA at hun ikke er overrasket over at det kommer reaksjoner på at kirker og bedehus brukes som stemmelokaler.

– Samtidig er det ikke uvanlig at kirker brukes til offentlige tilstelninger som skal være livssynsnøytrale. At man går inn i et kirkelokale betyr ikke at man går inn i et kirkelig arbeid, påpeker hun.

Får støtte

Vassbø synes det er uproblematisk at kommunen ønsker å tilstrebe livssynsnøytrale lokaler.

– Jeg respekterer de som ikke vil bruke kirken som stemmelokale, men jeg skulle også ønske at vi kunne ha snakket så godt sammen i lokalmiljøet at kirken ikke oppleves som et sted hvor man får tro eller livssyn tredd over hodet sitt. Kirken har tradisjon for å være et samlingspunkt for mange, sier hun, og legger til:

– Det viktigste må være at lokalene som brukes er egnet for praktisk gjennomføring av valget.

Vebjørn Selbekk, sjefredaktør i den kristne avisen Dagen, sier at han har forståelse for kritikken som lokalpolitikerne kommer med.

– Kirken er et vigslet gudshus. Jeg kan se for meg at enkelte mennesker som tilhører andre religioner kan finne det vanskelig. Bare mistanken om at noen kan oppleve det slik, gjør at vi må være forsiktig når det gjelder noe så viktig som selve valgprosessen i et demokrati, mener han.

Han får støtte fra Anders Todal Jenssen, valgforsker og professor ved institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU.

–  All kontrovers rundt gjennomføring av valg er uheldig. Det svekker legitimiteten til valgene som hele vår politiske kultur og våre politiske institusjoner bygger på. Derfor bør kommunene strekke seg langt for å unngå kontroverser, sier han.

Valglokaler:

* I all hovedsak benyttes kommunenes egne lokaler til valggjennomføringen. Men med 21 valgkretser i Stavanger kommune, er det en utfordring å finne kommunale valglokaler som tilfredsstiller kravene som kommunen har til stemmelokaler.

* Valgadministrasjonen i Stavanger har derfor foreslått fem kirker eller bedehus som stemmelokaler ved høstens kommunevalg.

* Dette er Varden kirke, Vassøy bedehus, Hillevåg kirke, Tjensvoll kirke og Stokka kirke.

* Ved valg av lokaler legges det vekt på følgende i Stavanger:

* Valglokalets størrelse/areal

* Relativt sentral beliggenhet i kretsen

* Tilrettelagt for personer med nedsatt funksjonsevne

* Gode parkeringsforhold

* Livssynsnøytrale bygg der dette er mulig

* Kommunale eller offentlige bygg (det er ikke budsjettert med leiekostnader

* Kirkelokaler er generelt godt egnet som valglokaler ut fra kriteriene overfor, bortsett fra at de ikke er livssynsnøytrale, ifølge rådmannen.

* Finn mer informasjon om valgordningen i Stavanger på stavanger.kommune.no/valg

Mer fra Dagsavisen