Navn i nyhetene

– Det har gått i ett

NAVN I NYHETENE: Gruppeleder i Ap, Dag Mossige synes det er svært givende å få ta del i maktskiftet i kommunen, men innrømmer at det skal bli herlig med juleferie.

Hvem: Dag Mossige (42)

Hva: Gruppeleder i Stavanger Arbeiderparti. Mandag er det politisk behandling av Handlings- og økonomiplan 2020–2023 i kommunestyret i Stavanger.

– Jeg vil tro at det å lage et Stavanger-budsjett er krevende. Har det vært lange dager i det siste?
– Det kan du trygt si. I tillegg til budsjettet, som er det viktigste, har det vært mange doble møter grunnet kommunesammenslåingen. Tid er det eneste vi ikke har hatt nok av akkurat nå.

– Hvor mye har dere jobbet?
– Jeg har mistet fullstendig oversikten. Det har gått i ett siden valget. Og, med sammenslåingen har det vært mye. En konsekvens av dette har vært kortere tid til å lage budsjettet. Det har vært lite helgefri, og lange kvelder. I tillegg måtte alle flytte ut av rådhuset, og inn i et nytt bygg, dagen etter konstituering. Alt har skjedd på en gang denne høsten, men det har det vært svært givende å få lov å være med på dette.

– Hvor mye tid har du fått til kone og barn i det siste?
– Nå stiger den dårlige samvittigheten. Jeg har gjort alt for å være til stede når jeg er til stede. Da er det mobilfritt hjemme. Og av og til må man bare prioritere. På fredag var det gruppeledermøte, men da måtte jeg gå for å rekke Santa Lucia-feiring i barnehagen. Har jeg lovet guttene mine å komme, så må det bare bli slik. Svigerfamilien min er fra Mexico, så det blir meksikansk jul i år, og det skal bli herlig. Da skal vi få tid til mye familietid.

– Er det tøffe forhandlinger eller er dere stort sett enige?
– Klart det har vært tøft. Man har ulike prioriteringer, men vi er svært samkjørte. Det hjelper å ha Stavanger-plattformen i grunn – den gir oss en tydelig retning, hvor vi satser sterkt på barn og unge, og å gjøre Stavanger mer attraktiv for småbarnsforeldre. Det er ellers en særdeles god stemning blant «Hekkankameratene».

– Har dere allerede fastslått et budsjett dere er enige om, og som det ikke vil komme justeringer på?
– Vi leverte et forslag i formannskapet, og har tatt inn, og lyttet til, innspill. Sjansen for at man ikke stemmer for sitt eget budsjettforslag er, for å si det slik, særdeles liten, så i kommunestyret vil det nå vedtas. Budsjettet ble publisert fredag, slik at både de andre partiene og pressen fikk tilgang og anledning til å se på det.

– Ap har kritisert flertallet gjennom åtte år. Er det en aha-opplevelse å være i posisjon og måtte ta ansvar for et troverdig budsjett?
– Egentlig ikke. Det vi har kritisert er det vi forsøker å endre nå, som for eksempel den manglende satsingen på barn og unge. Det har kjentes naturlig å gå i gang med det raskt. Man kjenner på en ydmykhet for å få oppgaven, men jeg mener det har vært som forventet. Overgangen gikk raskt, og jeg tror folk vil kjenne igjen mye i forslaget med tanke på hva vi har sagt tidligere.

– Madla bibliotek er ifølge NRK reddet. Begrunn denne snuoperasjonen. 
– Først vil jeg bare si at vi hadde aldri tillatt at Madla bibliotek skulle legges ned. Vi ønsket en innsparing på to millioner kroner på Sølvberget, og det mente vi at det var rom for. Kommunedirektøren hadde allerede lagt inn det i budsjettforslaget sitt, noe vi ikke synes at kom godt nok fram. Derfor fikk Sølvberget dobbelt opp med innsparing, og det ble for mye. Vi bruker svært mye midler per innbygger på bibliotek, og det er positivt. Men, vi mener at det er rom for effektivisering.

– Blir også de andre kuttene, som for eksempel barne- og ungdomssekretærer, også reversert?
– Vi ønsker ikke å ramme frivilligheten, så vi kutter ikke i det nå. Men, vi vil sikre at midlene går mest mulig direkte til aktiviteter for barn og unge, og vi vil gjennomgå de ulike ordningene. Det arbeidet starter etter nyttår.

– Hva gjør deg lykkelig?
Kanskje et kjedelig svar, men det å være far. Det endrer alt, og ingenting er bedre enn å være i lag med ungene, og det å se at de blir til.

– Hva misliker du mest ved deg selv?
– Jeg har en tendens til å snakke altfor, altfor fort.

– Hva gjør du når du skeier ut?
– Min kone vil si at jeg skeier ut når jeg får gå amok i et antikvariat, og kjøpe mange gamle bøker. Jeg mener derimot det er sunn fornuft og en god investering.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?
– 1. mai er bankers, og jeg kan gå i tog for ganske mye. Det å gå i demonstrasjonstog har en større effekt enn folk tror.

Mer fra Dagsavisen