Nyheter

– Det er viktig at folk aksepterer hverandre – hver eneste dag

Med to forskjellige sokker og en trampolinepark til disposisjon markerte Ups & Downs Rogaland verdens Downs syndrom-dag.

– Åh, det er så gøy å hoppe. Jeg elsker å hoppe! Da jeg var yngre hadde vi trampoline hjemme, så da hoppet jeg mye. Det er veldig kjekt å få sjansen igjen, sier Emily Ridel til RA.

Sammen med 44 andre med Downs syndrom og deres familier, var hun tilstede i Freedome trampolinepark på Storhaug onsdag kveld, for å markere verdens Downs syndrom-dag.

Datoen for Verdensdagen for Downs syndrom 21. mars henspiller på kromosompar 21 og skal brukes til å spre kunnskap om diagnosen, ifølge Norsk nettverk for Down syndrom (NNDS).

Mange brukte denne t-skjorten i trampolineparken onsdag kveld.

Ridel mener det er viktig å markere dagen – av flere grunner.

– Denne dagen feirer vi oss. Det er viktig at folk aksepterer hverandre, og at vi blir akseptert for hvordan vi er. Og den aksepten må komme hver dag, mandag til søndag, hele året, sier Ridel.

Mye å lære

Kveldens hoppefest var i regi av foreningen Ups & Downs Rogaland, og trampolineparken hadde på forhånd skaffet forskjellige sokker til de hoppende for å markere anledningen og mangfoldet.

– Jeg håper denne dagen bringer lykke, håp, glede og mye latter. Det er i alle fall kjempegøy å hoppe, sier Ridel.

Blant de hoppende var også 7 år gamle Hermine Olsen Gravås. Hun hadde gledet seg til å hoppe hele dagen, og allerede i køen på vei opp i hallen begynte hun så smått å hoppe av glede.

Hermine Olsen Gravås (7) sammen med søsteren Tuva (10).

– Det er fint med sånne dager hvor vi får vist oss fram og får litt oppmerksomhet rundt Downs syndrom, sier Hermines pappa, Petter Gravås.

– De som ikke er i direkte relasjon med noen med downs, vet kanskje ikke hvordan det er. Det er mye «ups» i downs, sier Gravås og smiler.

Han synes noe av det fine med denne dagen, er at familier får truffet andre familier, og at søsken får truffet andre søsken.

– Det snakkes mye om Downs syndrom, og det er mye positivt med det. De har alltid et positivt syn på ting og de har aldri en agenda. Vi har mye å lære av dem, sier Gravås.

Også Hermines søster Tuva var med i parken onsdag kveld. Tidligere denne uken holdt hun foredrag for klassen om Downs syndrom, og oppfordret samtidig klassekameratene til å gå med ulike sokker for å markere mangfoldet.

– Det er en del som misforstår Downs syndrom, og tror at de er veldig annerledes enn oss. Men sånn er det jo ikke, sier Tuva.

– Det var veldig mange som kom på skolen i dag med to forskjellige sokker, og det føltes veldig bra at de hadde hørt på det jeg sa, legger hun til.

Rockesokker. To forskjellige sokker for å markere mangfoldet.

Vise mangfoldet

Leder i Ups & Downs Rogaland, Trine Lyngaas, forklarer at dagen i dag er en feiring for å vise mangfoldet i befolkningen.

– Dessverre er det fortsatt en del fordommer, men ikke på langt nær så mye som tidligere, sier Lyngaas.

– Denne dagen er en feiring, og den handler om å komme oss ut, bevege oss, ha det kjekt og vise mangfoldet. Og å vise at det ikke finnes noen sperrer – alle kan gjøre det de ønsker, legger hun til.

Christoffer Thorsheim, administrerende direktør for trampolineparken Freedome, sier det er viktig for dem å være et lokalt forankringspunkt.

– Vi har vært i dialog med Ups & Downs siden før vi åpnet parken i håp om å få til noe, og en del av våre kjerneverdier er å være med på å bygge opp lokalsamfunnet, sier Thorsheim.

– I dag feirer vi likheter, ulikheter og mangfoldet, legger han til.

Downs syndrom og verdensdagen for Downs syndrom:

* Dagen blir markert for å støtte de med diagnosen, opplyse og fremme fordelene ved å ansette mennesker med Downs syndrom.

* I desember 2011 erklærte FN’s generalforsamlingen 21. mars for Verdensdagen for Down syndrom.

* Downs syndrom er en diagnose på en endring i genmaterialet som forårsaker intellektuell funksjonsnedsettelse. Dette kan føre til at mennesker med diagnosen har forskjellig læringsnivå og trenger tilrettelagt skole og arbeid.  Syndromet forårsakes av en endring i arvestoffet i cellene, slik at barn blir født med et helt eller deler av et ekstra kromosom 21.

* Hvert år fødes det ca 70-80 barn med Downs syndrom i Norge.

* Det finnes ingen helbredende behandling, men internasjonal forskning har bidratt til et bedre og lengre liv for de som lever med Downs syndrom.

* Fra 1990 til 2000 var det en jevn stigning av barn født med Downs syndrom, men etter 2000 har antallet vært stabilt.

Kilder: NNDS og FN.no

Mer fra Dagsavisen