Alexander Kristoffs Tour de France har ikke blitt det verken han eller laget hadde håpet på. Før start vraket laget hans viktigste hjelperytter, og underveis har lagets sportssjef skyldt på at Kristoff selv ikke er god nok. 1. august kan rytterne offisielt signere for andre lag, og da spørs det om Kristoff ikke får nye lagkamerater. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Det er på tide med noe nytt nå

KOMMENTAR: Alexander Kristoff har hatt stor suksess i Katjusja, men nå er tiden inne for å si farvel til det sveitsiske profflaget.

Følg RA Sporten på Facebook!

Alexander Kristoff har syklet for Katjusja siden 2012, og vært en svært viktig del av grunnen til at laget er der det er i dag. Det har nemlig vært mye grums de siste fem årene for et lag som har prøvd å kvitte seg med sin russiske bakgrunn og blitt sveitsisk for å unngå dopingstigmatiseringen forbundet med russisk idrett.

Gjennom de fem årene har Alexander Kristoff vært en av bærebjelkene i laget, da han gjennom alle de årene har sørget for at Katjusja har hatt sportslig suksess. Spesielt i 2014 og 2015 da han var den mestvinnende syklisten i verden.

LES OGSÅ: Kristoff vurderer inngrep etter Touren

Han har vunnet to etapper i Tour de France, han har vunnet klassikerne Milano-Sanremo og Flandern rundt i tillegg til en rekke andre ritt på lagets kalender.
Han har kort og godt vært en garantist for suksess i de viktige rittene for laget, i større grad enn noen andre. Fjoråret pluss denne sesongen viser imidlertid at både laget og Kristoff selv kan ha godt av et bytte av omgivelser.

Inn har Ilnur Zakarin, Simon Spilak og Tony Martin kommet. De kan levere gode prestasjoner for laget på en måte Kristoff ikke kan, samtidig som Kristoffs seierstørke i de største rittene har blitt lenger og lenger.

Denne kommentaren skrives før den avsluttende etappen på Champs-Élysées, men verken han selv eller mange andre tror på en seier der. Til det er akselerasjonen ikke god nok på flate spurter lenger. Det er alltid noen som er raskere og flinkere til å manøvrere enn han.

LES OGSÅ: Landslagssjefen mener Kristoff får uberettiget kritikk

Med mannefallet av stjernespurtere i årets Tour, ville en Kristoff i godt gammelt slag nærmest gjort rent bord på spurtetappene. Nå derimot er han ikke engang i nærheten.

Derfor er det på tide å prøve noe nytt. Landslagssjef Stig Kristiansen håper på Quick-Step, men de har allerede verdens beste spurter i Marcel Kittel. Astana og UAE er hyppigst nevnt, og begge mangler en spurter av Kristoffs kaliber.

Katjusja sendte Kristoff til Touren uten sin viktigste spurtopptrekker, og uten en plan B. Enten er det et taktisk spill for å få ned lønnen hans eller så er det rett og slett for å drive han ut av laget. Kristoff har ikke all skyld alene for motgangen, men med dagens klima er det nok best for begge parter å gå hver til sitt.

LES OGSÅ: Kristoff klar for å flytte på seg