Debatt

Det ER mulig å løse energiutfordringen

Fullt mulig å drive norsk olje- og gassvirksomhet og samtidig ta hensyn til klima.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av: Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, administrerende direktør Norsk olje & gass

I mange tiår har et av verdens største energiselskap, Shell, utarbeidet framtidsbilder om hvordan verden vil kunne se ut langt fram i tid. Nylig var selskapet i Norge for å presentere et framtidsbilde hvor de har sett hvordan vi kan nå klimamålene som verdenssamfunnet samlet seg om i Paris. Dersom vi ikke når disse klimamålene vil endringene på kloden vår kunne bli dramatiske. Derfor må vi alle bidrar til å løse denne enorme oppgaven.

Og Shell viser at det er mulig. Men samtidig enormt krevende fordi vi samtidig må bekjempe nøden og fattigdommen som preger verden i dag så menneskene kan leve anstendige liv. Skal vi klare det må verden ha nok energi til å dekke behovet til en befolkning som vokser fra vel 7 til 11 milliarder, og hvor hundrevis av millioner mennesker med rette forventer å kunne leve liv mer likt det vi her hjemme kan glede oss over.

Skal vi klare å møte dette behovet for energi og samtidig kunne nå klimamålene er det første vi må gjøre å bruke energi mye mere effektivt. I hjemmene våre ser vi for eksempel hvordan led-pærer trenger mye mindre energi enn de lyspærene vi brukte før. Det virkelig store skiftet er imidlertid at mye mer av energien må komme gjennom elektrisitet fra fornybare kilder. I Norge kommer mesteparten av energien vi bruker gjennom elektrisitet fra vannkraft. Slik er det knapt i noe annet land. Bare 20 prosent av energien verden bruker kommer fra elektrisitet. Foreløpig dekker sol og vind kun noen ganske få prosenter av energibehovet. Vi ser likevel at det vil bli en kraftig vekst i produksjon av elektrisitet fra sol og vind. Men utfordringen er enorm. Framtidsbildet til Shell viser at hvis vi skal nå klimamålene, så må bruken av elektrisitet tre-dobles. Fram mot 2070 må vi bygge ut solcellepaneler på et område som tilsvarer hele Spanias landareal. Men det kan vi. Hvis vi vil.

Så er det ikke alle utslipp som kan fjernes ved å elektrifisere med fornybar energi. Produksjon av sement er et slikt eksempel. Derfor er vi avhengig av en massiv utbygging av anlegg som kan fange og lagre klimagassutslipp (CO2- fangst og -lagring). På dette området kan Norge virkelig bidra til endring. Equinor, Shell og Total arbeider nå for å få til CO2-lagring i Nordsjøen.

Når vi kommer mot slutten av dette århundret forventer Shell lite bruk av olje. Men de tror olje fortsatt vil være viktig for å lage de praktiske og lette produktene som vi omgir oss med hele dagen. Kontaktlinsene, treningsklærne, mobiltelefonen, møblene, emballasjen som gjør at vi trenger mindre energi for å frakte varer. Alt dette er laget av olje. Mot slutten av århundredet forventer Shell også lite bruk av gass i den formen vi kjenner den i dag. Derimot blir det desto mer bruk av hydrogen. Her ligger det store muligheter for Norge. Equinor er i ferd med å utvikle en løsning hvor man trekker klimagassene ut av naturgassen som produseres på norsk sokkel. Det som da blir igjen er hydrogengass. Det eneste som slippes ut når man bruker hydrogen er vanndamp. Hydrogen kan bidra til å kutte utslippene fra sektorer som neppe kan elektrifiseres, som for eksempel store cruiseskip. Framtidsbildet viser lite behov for olje og gass fra 2080. I 2040, 2050 og 2060 vil det være imidlertid være et stort behov for olje og gass samtidig som verden beveger seg i riktig retning for å nå klimamålene.

Norge har fortsatt store olje- og gassressurser. Vi utvinner olje og gass med mindre utslipp enn nesten alle andre produsenter. Vår olje har mindre utslipp når den brukes enn de mye tyngre oljekvalitetene som det finnes mest av i verden.  Gassen fra Norge gjør det mulig å kunne fase ut kull i England og i Tyskland slik at utslippene reduseres. Vi er en leverandør som har et stabilt styresett. Det er derfor dr. Fatih Birol, sjefen for Det internasjonale energibyrået, slår fast at det ikke er likegyldig hvem som produserer oljen, men snarere at verden trenger all olje og all gass Norge kan levere om vi skal nå klimamålene. Selv lederen for FNs klimapanel sier at det er fullt mulig å drive norsk olje- og gassvirksomhet og samtidig ta hensyn til klima.

Slik kan vi både bidra til at verden får nok energi, at vi når klimamålene og til at vi har penger til å gjøre landet vårt stadig bedre. Det ER mulig.

Mer fra: Debatt