Sport

– Det er klart Jakob kan slå de beste i OL og VM

Idrettsforsker Leif Inge Tjelta tror Jakob Ingebrigtsen allerede neste år kan bli verdens beste, og at Hicham El Guerrouj sin verdensrekord på 1500 meter med tiden står for fall.

Følg RA Sporten på Facebook!

Dosent Leif Inge Tjelta ved UiS har brukt store deler av livet sitt på å forske på fysisk kapasitet hos eliteutøvere, og har mer enn 35 års erfaring som trener for flere av Norges beste distanseløpere. I helgen var han til stede da Jakob Ingebrigtsen gjorde rent bord med to gullmedaljer under EM i Berlin.

– Det Jakob holder på med er helt rått. Jeg har ikke ord for hvor imponert jeg er. Det er noe helt spesielt, sier Tjelta til RA.

LES OGSÅ: Mener Ingebrigtsens markedsverdi mangedobles

– Kan slå afrikanerne

Han har fulgt Ingebrigtsen-brødrene i en årrekke og har testet dem alle gjennom oppveksten.

– Alle tre har en veldig god løpsøkonomi, der de bruker få krefter på å bevege seg og løper veldig rasjonelt. De har genetiske forutsetninger for å løpe raskt, og kombinert med god og veldig riktig trening har de kommet så langt som de har kommet, sier han.

Idrettsforskeren tror det er fullt mulig å hamle opp med verdens beste allerede neste år.

– Det er klart Jakob kan hamle opp med de beste afrikanerne i OL og VM-sammenheng når den tid kommer. Han sprang omtrent dødt løp med han som har verdens beste tid på 5000 meter under junior-VM i år, og for Jakob er ingenting umulig, sier Tjelta som også tror yngstemann har gode muligheter på verdensrekordene.

– Det er ikke langt opp til verdensrekorden, og Jakob løper raskere enn det Guerrouj gjorde på samme alder. Fortsetter han den utviklingen han har nå er det absolutt ikke umulig å ta den. Når det kommer til 5000-rekorden er det langt opp, og der er det ikke tvil om at mange av dem som løp godt under 13 minutter fikk hjelp av midler som i dag er ulovlige, sier Tjelta.

LES OGSÅ: «Hva skjer når brødrene ikke er målestokk?»

Har ikke trent for hardt

Tjelta sier at selv om han allerede nå er på høyde med og bedre enn brødrene sine, så vil de fortsatt kunne pushe Jakob til å utvikle seg i årene som kommer.

– Gjert er flink til å loggføre og systematisere alt de gjør, og ser hva som fungerer i treningshverdagen og hva som fungerer inn mot mesterskap. Videre må de bygge på det de vet fungerer, og fortsette å ta steg for steg. De vet nøyaktig hvilken treningsbelastning Jakob tåler, og er veldig nøye på at han ikke trener for hardt, sier Tjelta.

Han tror den ekstremt systematiske treningen og belastningen har vært en av nøklene.

– Det har vært litt forskjellig utvikling på de tre, men alle har tatt steg for steg og ikke trent seg i senk i tidlig alder. Faren hvis du spesialiserer deg for tidlig kan være at du trener deg i senk, men den allsidige friidrettsbakgrunnen Jakob har og treningsopplegget de har lagt for ham har vært skreddersydd til det Jakob tåler, sier Tjelta som minner om at det ikke er mange år siden den yngste broren vant på korthekken i Tyrvinglekene.

LES OGSÅ: Skålte i vann for den doble gullgutten

Så potensialet tidlig

Forskeren så tidlig at Jakob hadde noe spesielt ved seg.

– Jeg husker at jeg så ham løpe rundt Stokkavatnet på under 30 minutter før han var 11 år. Da ba jeg om lov til å teste ham, og det jeg så var et enormt potensial. Han har satt aldersbestemte rekorder for hvert alderstrinn han har tatt, og er allerede blant de beste i verden. Det er helt vilt, sier Tjelta som tror vi bare har sett begynnelsen på en eksepsjonell internasjonal karriere.

– Interessen for friidrett har eksplodert med Ingebrigtsen-brødrene og Karsten Warholm. De betyr utrolig mye for norsk friidrett, og selv om vi vil se en oppblomstring av unge gutter og jenter som vil begynne med friidrett, tror jeg dessverre ikke det vil gjøre noe med folkehelsen. Ingebrigtsen-brødrene beveget seg veldig mye utenom friidretten og treningen når de var yngre, og det er alle de små tingene de har gjort som har ført dem dit de er nå, sier han.

LES OGSÅ: Pappa åpner for at gullgutten dobler i OL

Hyller brødrenes mentale egenskaper

Idrettsforskeren  mener den kanskje aller viktigste egenskapen Ingebrigtsen-brødrene besitter er at de har hodet på rett plass.

– Det å komme inn som 17-åring og være favoritt i EM, og takle det så godt som Jakob gjorde. Det er kanskje det aller mest imponerende, for det er det langt fra alle som gjør, sier han og fortsetter:

– Du kan si han har vært heldig som har vokst inn i et toppidrettsmiljø med to brødre han kan trene med. For andre kunne det vært en ulempe, da det kan være ganske tøft å leve opp til at brødrene dine er blant de beste i verden, sier han.

LES OGSÅ: Gullgutten etter brødretriumfen: – En drøm for meg og Henrik

Mer fra Dagsavisen