Nyheter

– Det er et økende problem blant barn og ungdom

Butikktyveri er et daglig problem i Stavanger. Christina Henriksen Eriksen, driftsleder i Securitas, mener ukulturen er voksende.

– Vi merker oss at butikktyveri og naskeri er et økende problem blant barn og ungdom i Stavanger. Jevnt over hele fjoråret var det flere tilfeller enn i 2016. Særlig fra sommeren og fram til i dag har vi opplevd en markant økning, sier Christina Henriksen Eriksen, driftsleder i Securitas, som er lovpålagt å ikke uttale seg om eksakte tall.

Hun står for det overordnede ansvaret for alle Securitas-ansatte som jobber både i Stavanger sentrum og sentrene i Stavanger. Ifølge Eriksen tikker det inn rapporter om butikktyveri eller sterke mistanker til tyveri så godt som daglig.

Politiet i Stavanger deler oppfatningen om at lovbruddet er et daglig problem. Leder for kommunikasjonsstaben Sør-Vest politidistrikt, Jon Dagsland, kan informere om at det ble anmeldt 449 naskerisaker i Stavanger kommune i løpet av 2017.

LES OGSÅ: Gutt (15) tatt for butikktyveri

Voksende ukultur

I en undersøkelse utført av Ungdata-undersøkelsen i Stavanger, kommer det fram at butikktyveri var et stort problem også i 2016. Der svarte tolv prosent av videregåendeelever i Stavanger at de har tatt med seg varer fra butikk uten å betale minst én gang i løpet av tolv måneder. Den prosentvise andelen stavangerelever som i denne undersøkelsen innrømmet butikktyveri, var dobbelt så høy som i Norge generelt.

Uten å sitte på fasiten, mener Henriksen Eriksen at årsaken til stadig økende butikktyveri skyldes en ukultur som har blomstret opp og spredt seg blant ungdommer.

– De tester grensene sine, har veddemål og publiserer bilder og videoer i lukkede grupper i sosiale medier, hvor den type handlinger oppfattes som prestisjefullt, sier driftslederen.

LES OGSÅ: Mor og datter var på kjøpesenter og stjal

Alvorlige konsekvenser

Hun tror en stor andel av naskerne ikke forstår hvor alvorlig lovbruddet er, for dem selv.

– Med tyveri stemplet på politiattesten luker man ut mange yrkesmuligheter. I de fleste sektorer i dag, som i barnehage, barnevern, omsorg og skole, kreves uttømmende vandelsattest. Det er trist at mange ungdommer da får framtiden sin amputert, sier driftssjefen.

Fra og med dagen man fyller 15 år, som er den kriminelle lavalderen i Norge, kan butikktyveri og nasking bli registrert på politiattesten.

Som regel straffes vedkommende med en bot, men om butikkansvarlig ønsker å anmelde, kan det resultere i både bot og stempel på politiattesten, advarer hun.

Henriksen Eriksen mener skolene bør legge større vekt på å informere ungdom om konsekvensene.

– Politiet gjør det, men de har kanskje ikke ressurser nok til å dekke alle skolene. Vi skulle gjerne snakket med ungdommene om det, avslutter hun.

Mer fra Dagsavisen