Nyheter

– Det burde vært obligatorisk

For St. Svithun-elevene Lars Angeltveit og Tamia Ånonsen er bøssebæringen under årets Krafttak mot kreft personlig motivert.

– Du skal være heldig hvis du ikke har noen i familien eller i vennegjengen som blir rammet av kreft i løpet av livet. Dette er en utrolig viktig sak, og det er fint å kunne bidra når vi har muligheten, sier Lars Angeltveit til RA.

Sammen med Tamia Ånonsen er han aksjonssjef for russen på St. Svithun VGS, som søndag skal gå med bøsser til inntekt for årets Krafttak mot kreft.

Å gå med bøsse har både blitt en tradisjon og en knute for russ i hele landet, og russen står for store deler av de innsamlede midlene under Krafttak. I tillegg til bøssebæringen på søndag har også St. Svithun-elevene startet en digital innsamling, i tillegg til at alle kan donere penger med Vipps.

LES OGSÅ: – Mange gir penger – nå får de noe tilbake

Vil slå rekorden

Både Angeltveit og Ånonsen har gått med bøsser tidligere år, og de forteller at det ligger en personlig motivasjon bak bøssebæringen.

– Da jeg var ni år fikk storebroren min påvist en kreftsvulst i den ene nyren, og da var Kreftforeningens arbeid veldig viktig. Mye takket være dem ble han frisk i løpet av noen måneder. Derfor synes jeg det er fint å hjelpe til, for jeg vet hvor viktig Kreftforeningen er, sier Angeltveit.

Ånonsen er enig, og også hun har opplevd sykdommen på nært hold. Hun sier det er to ting som motiverer henne til å være aksjonsleder og bøssebærer.

– Morfar fikk nettopp kreft. Det har gått veldig fint med ham, men samtidig vet du aldri hva som kan skje, sier Ånonsen.

– En annen ting er jo at det ofte står mye negativt om russen i mediene, og dette er sjansen vår til å vise at vi ikke bare gjør dårlige ting, legger hun til.

LES OGSÅ:

En annen motivasjon, spesielt for Angeltveit, er å slå brødrenes innsamlingsrekord fra noen år tilbake. 

– Brødrene mine var aksjonssjefer på St. Svithun og Sola, og den eldste broren min satt skolerekord på St. Svithun i 2014. Så litt av motivasjonen er jo å slå hans rekord på 214.000 kroner, sier Angeltveit.

– Så hva er målet i år, da?

– Vi håper på over 214.000, men det skal jo litt til. Det viktigste er bare å bidra og samle inn penger, sier han.

LES OGSÅ: Bærer på morens dødelige arv

Sunt gruppepress

Ånonsen og Angeltveit har brukt mye tid på å snakke med medelever for å få så mange som mulig med på søndagens bøssebæring.

Så langt er det 150 stykker som har meldt sin interesse.

– Vi er jo veldig mange elever her, så jeg synes jo tallet burde vært høyere. Vi har vært i alle klassene og forsøkt å få med flest mulig, men vi kan jo ikke tvinge noen. Hadde det vært opp til meg hadde dette vært obligatorisk, sier Ånonsen.

– Hvorfor tror du det er så mange som ikke går, da? 

– Jeg tror folk er litt late, rett og slett. Vi har gjort det vi kan, men kanskje vi ikke har fått fram budskapet tydelig nok. Jeg tror nok alle bryr seg om dette, men jeg tror kanskje ikke alle er klar over hvor stor forskjell de kan gjøre, sier Ånonsen.

– Jeg tror alle som har opplevd kreft går med bøsse. Men mange tenker kanskje at det ikke spiller noen rolle om de er med eller ikke, sier Angeltveit.

– Vi prøver jo å få folk til å overtale hverandre til å bli med. Dette er bare litt sunt gruppepress – det går jo til en god sak, og det skader ingen å gå en time med en bøsse, legger han til.

LES OGSÅ: – Det er dumt at menn ikke snakker om prostatakreft

Krafttak mot kreft:

* Krafttak mot kreft er Kreftforeningens bøsseaksjon og blir gjennomført for 14. år på rad.

* Over 20.000 bøssebærere vil besøke norske hjem i aksjonsukene. I Rogaland er 23 skoler med og stiller med cirka 3000 bøssebærere. I tillegg er det mange av Kreftforeningens frivillige som stiller opp som bøssebærere.

* De fleste kommuner i Rogaland har bøsseaksjon i løpet av uken – «nye» kommuner for i år er Klepp, Utsira, Kvitsøy, Suldal og Bjerkreim.

* I går gikk bøssebærerne i Sandnes, Time, Eigersund og Klepp. Lørdag og søndag går de i Stavanger, og på søndag i Rennesøy, Sola, Randaberg og Kvitsøy.

* De siste tiårene har kreftbehandling gjennomgått en revolusjon: bare tre av ti overlevde en kreftsykdom i 1960. Kreftforskning har bidratt til at syv av ti nordmenn overlever kreft, og blant noen kreftformer overlever så mange som ni av ti.

* Hvert år får flere enn 32.800 nordmenn kreft. I Rogaland rammes 2762 av denne sykdommen.

* I fjor ble det samlet inn 3,2 millioner kroner i Rogaland og 42 millioner kroner på landsbasis. I år er målet fire millioner kroner i fylket og 45 millioner på landsbasis.

Årets tema:

* Årets tema er kreftformer med lav overlevelse. Innenfor gruppen som ikke overlever er det noen kreftformer som skiller seg ut på statistikken ved at de har hatt en liten utvikling i overlevelse.

* Bare to av ti overlever lunge-, galleblære-, lever- og spiserørskreft, og mindre enn én av ti overlever bukspyttkjertelkreft. Lungekreft er også den enkeltstående kreftformen som tar flest liv.

* Disse kreftformene oppdages ofte for sent fordi de har diffuse symptomer og ikke en kul som kan kjennes ved en sjekk.

* I år samles det inn penger til forskning for at flere skal overleve kreftformene som i dag har høy dødelighet, samt at de som rammes skal få gode tilbud og oppfølging.

Kilde: Kreftforeningen

Mer fra Dagsavisen