Nyheter

– Det blir en pen gevinst, ja

Da Ole Gunnar Solskjær ble vikarmanager i verdens største fotballklubb, jublet hele Norge. Bernt Hjørnevik jubler ekstra høyt: For ham betyr dette penger i kassa.

Bernt Hjørnevik er leder i den norske supporterklubben til Manchester United. Han jubler over at Ole Gunnar Solskjær blir manager i klubben. 

Ole Gunnar Solskjær ble manager i Manchester United, altså. Gode nyheter for Manchester United Supporters Club Scandinavia?

– Vi jubler i supporterklubben, ja. Det har vært kaotiske, men ufattelig gøye, dager på jobb denne uka.

Hvorfor?

– Det sier seg selv: En nordmann overtar største klubb, og vi er verdens største supporterklubb for United utenfor England. Vi får en enorm boost i nye medlemmer i supporterklubben, og betyr at mange kommer til å ta turen over.

Dette får økonomiske konsekvenser for dere?

– Vi har solgt 5–600 billetter til United-kamper etter at Solskjær fikk jobben, og vi har fått 400–500 nye medlemmer. Det var 400 i går kveld, sist jeg sjekket, så vi nærmer oss nok 500 nå. Så gjeninnførte vi United-trøya med «Solskjær» på ryggen, eller «20LEGEND» eller hva man måtte ønske at det står. Vi har solgt tett under 100 slike trøyer siden onsdag.

Hvor mye tjener dere på disse hundre trøyene og alt det andre?

– Ikke all verden på trøyene. Vi selger trøyer for 639 kroner til våre medlemmer, de koster vel rundt 800 kroner i butikken. Men totalverdien av folk som reiser på tur, og folk melder seg inn, og trøyesalg ... Det blir en pen gevinst, ja. Ideelt sett skulle jo dette ha skjedd for 14 dager siden. Da hadde vi fått enorm effekt i julegavesalget.

Les også: Dette kan bli Solskjærs super-jul

Hvor mange medlemmer har dere totalt?

– Akkurat nå, når folk driver og fornyer medlemskapet, har vi 39.500. Den offisielle tellingen til den britiske supporterunionen skjer 31. mai. Vi har vært over 40.000 hver sesong siden 2007. Det blir nok enda høyere nå.

Alle disse nye medlemmene betyr at dere tar igjen Liverpool i størrelse igjen?

– 31. mai i år var vi fortsatt større enn Liverpool, men med vår motgang og deres opptur siden den gang har de påberopt seg å være større enn oss, ja. Det smerter. Solskjæreffekten og større spilleglede gjør at vi jobber trygt mot å øke antallet medlemmer igjen. Vi ser allerede at noen av dem som hadde gitt opp har blitt medlemmer igjen. Vi skal vekke enda flere hvilende etter jul.

Dere står oppført med 25 ansatte i Brønnøysundregistrene. Dere hadde én mann på Erna Solbergs pressekonferanse denne uka. Jeg skjønner ikke ...

– Vi har 12 ansatte, Brønnøysundregistrene tar nok med reiseledere på tur og sånn. Vi har fem ansatte her på hovedkontoret i Bergen, en redaksjon i Oslo, It-ansvarlig på Gjøvik, redaktøren for medlemsbladet sitter i Fredrikstad, vi har en journalist i England …

Og alle hever full lønn?

– Vi skal aldri være lønnsledende, det bestemte vi på 1990-tallet da vi begynte å få så mange medlemmer at vi måtte ansette folk. Men vi har måttet vokse i takt med medlemstallet, og nå er vi en mellomstor bedrift. Ingen av oss ansatte tar ut overtid og bonuser eller noe sånn. Siden tirsdag har vi jobbet til klokka 22 og begynt tidlig på grunn av den voldsomme pågangen. Det tar vi ikke ekstra lønn for, det er mye frivillig arbeid.

Dere lager en nettavis om Manchester United, med plussaker bak betalingsmur og hele pakka. Hvordan går alt dette an?

– Generelt er nordmenn lidenskapelig opptatt av engelsk fotball, det har vi vært helt siden den første tippekampen på NRK på slutten av 1960-tallet. Og så er Uniteds posisjon «outstanding», helt siden flyulykken [United-laget styrtet i München i 1958, flere av spillerne mistet livet, journ.anm.], og gjennom de ørkesløse årene før [den legendariske manageren Alex] Ferguson tok oss til triumfer på 1990-tallet. Og så er det Solskjær, og alle triumfene. Vi har dratt nytte av dette. Supporterklubben begynte i 1981 på et gutterom. Uniteds suksess gir en interesse som gjør at folk reiser over på kamper og ønsker å være medlem hos oss. Vi gir også ut 116 siders medlemskap seks ganger i året. Alt dette har bygd seg opp over tid.

Les også: TV 2-kommentator Øyvind Alsaker: – Filming er en kreftsvulst i fotballen (+)

Hvor mange leser United.no?

– Onsdag hadde vi 96.000 unike brukere og 680.000 sidevisninger. På toppdager, som en kampdag mot Liverpool, har vi ofte 150.000 brukere. Vi kan ligge opp mot to millioner sidevisninger i løpet av et år.

Dere har også en Manchester United Supporters Club Scandinavia Travel AS, som har fire ansatte og omsatte for nesten 26 millioner i fjor. Nå blir omsetningen trolig enda større. Det er jo vilt.

– Vi hadde en ekstern samarbeidspartner inntil for noen år siden. Så begynte vi å diskutere om vi kunne gjøre dette selv, siden vi er så tett på klubben som vi er, og vi alltid har hatt ansvaret for billettene til de reisende. Vi testet noen hotellpakker og så at det funket. Da startet vi på egen hånd. Vi har bevisst jobbet det opp så det skal stå på egne bein, etablert som eget AS. Det er nødvendig med tanke på reisegarantifond og slikt. Og så skal vi være billigst på turer til Manchester.

Du bryr deg ikke om norsk fotball?

– Jo da. Jeg har en klubb i Bergen jeg heier på. Men har ikke vært på Brann Stadion i år, faktisk. Jeg er Brann-fan, men det er perifert i forhold til lidenskapen til United. Jeg kjenner på det når jeg ser det første intervjuet med Solskjær som manager i United. Det var fantastisk, det var en Ferguson Light-følelse.

Men du følger nok med på norsk fotball til at du vet at Ole Gunnar Solskjær ikke har vunnet noe i Norge siden 2013. Alltid bak Rosenborg, uansett hvor dårlig RBK måtte være. Rent sportslig er det vel lite som tyder på at dette blir en suksess?

– Vi får se. Nå har United prøvd de meritterte managerne Louis van Gaal og José Mourinho etter at Ferguson ga seg [i 2013, journ.anm.]. Det har ikke gått så bra. Kanskje det å få inn et menneske som Solskjær vil gjøre at det sportslige kommer i forsetet igjen, og at vi får noen smil rundt munnen og offensiv fotball. Men ja: Solskjær har en kjempestor utfordring foran seg. Nå ligger United nede med brukket rygg, nesten. Men Solskjær er lojal, populær og har fansen med seg. Dette kan nok veie opp for det sportslige, der det er noen spørsmålstegn. Han har kommet hjem, som han selv sier.

Les også: Viking Oslo: En ny klasse har invadert norsk fotballkultur (+)

Ole Gunnar Solskjær kan få sparken før påske, skriver britiske aviser. Da vil denne euforien få en brå slutt, og dere vil miste medlemmer igjen.

– Vi har levd i medgang og motgang, vi. United vant ikke noe på 1980-tallet, da supporterklubben ble stiftet. Vi vil bestå som en staut og god supporterklubb, uansett hva som skjer.

Men når dette prosjektet feiler og Solskjær får sparken: Kan du love meg at du begynner å holde skikkelig med Brann igjen? «Support Your Local Team» [«støtt det lokale laget ditt»], er det ikke det de sier i England?

– Nei, det kan jeg ikke. My Local Team is Manchester United.

Mer fra Dagsavisen