Oilers har rasket med seg seks strake NM-gull og tatt fire av de seks siste seriegullene. Sportsleder Espen Iversen tror suksessen fortsetter denne sesongen. FOTO: RUNE HAGELIN

Derfor gjenskaper Oilers suksessen

KOMMENTAR: Oilers kan fort få kamp til døren i årets Get-liga, men noen svært spesifikke faktorer gir favorittstempel nok en gang.

Følg RA Sporten på Facebook!

Seks NM-titler på rad. Fire av de seks siste seriemesterskapene. Stavanger Oilers har for lengst inntatt den samme posisjonen i norsk ishockey som RBK hadde – og igjen har – i norsk fotball.

Repeterende suksess er noe av det vanskeligste man kan oppnå. Bak alle bannerne i taket i DNB-Arena finner man mange av de samme faktorene i spill som i Trøndelag.

Hvorfor det er blitt slik, er sammensatt. Det handler selvsagt mye om fasiliteter og ressurser. Det må, i de aller fleste tilfeller, ligge i bunn om du skal helt til topps. Oilers er i en egen økonomisk liga og har vært det lenge. Samtidig nytter det lite å ha de beste spillerne om du ikke også trener best, restituerer deg best – og har de beste holdningene.

SE OGSÅ: Hockeysnakkis

At Oilers i fjor, med ny trener, klarte å videreføre arven etter Petter Thoresen handler om kulturbygging. En innarbeidet forståelse av at dette er lagspill.

På alle nivå.

Suksess i lag handler ikke bare om å spille gode pasninger til lagkameratene. Det handler om tankesettet hos det fulle persongalleriet i en organisasjon. Om forståelsen av at for å vinne må du spille alle andre så gode som mulig. Det gjelder like mye på isen som i administrasjonen og ledelsen. Tankegangen starter på toppen hos Tore Christiansen og gjelder akkurat like mye for materialforvalter Bent Stangvik.

Christiansen, og de andre eierne, viste det i praksis i fjor med handlekraft på flere nivå. Oilers startet som et ekspresstog, men stoppet nesten helt opp etter jul. I stedet for å peke på sin uerfarne hovedtrener spilte eierne Gulbrandsen god. De åpnet lommeboken og kjøpte inn flere nye verktøy i januar. Tidligere NHL-spiller Eric Nystrom lå i bunn av godteposen som en universalnøkkel til ny suksess.

LES OGSÅ: Thoresen tror på mer Oilers-jubel

RA vet også at det var i ferd med å utvikle seg enkelte ukulturer i administrasjonen i fjor. Også her tok eierskapet straksgrep. Den handlekraften, og evnen til å plukke signaler tidlig, skal ikke undervurderes.

Nettopp derfor tror vi klubben vil tåle å skifte ut elleve spillere på noen måneder. Kulturen ligger i bunn hos trenerteam, administrasjon og hos kjernen av norske spillere. Samtidig har Pål Higson etter hvert opparbeidet seg så mye erfaring og kunnskap om spillerlogistikk at han treffer langt oftere enn han bommer når roller skal fylles. Personlighet er også minst like viktig som kvalitet når han handler.

Storhamar har nok et sterkere offensivt stjernegalleri enn Oilers på papiret. De regjerende mesterne er ikke på fjorårsnivå offensivt, men best på backsiden. Det vil helt sikkert bli jevnt, men X-faktoren er nok en gang ressurser og kultur.

LES OGSÅ: Oilers ut av CHL med hevet hode

For du kan være ganske sikker på at Tore Christiansen og co. vil ha mer. Aller helst et sjuende NM-gull på rad – og tangering av VIF-rekorden. Det betyr også at kronene vil komme om behovet melder seg.

Frisk Asker vil nok også ha et ord med i laget, men de har neppe stall til å følge Oilers og Storhamar i seriespillet.

God hockeysesong!

RA-sportens tabelltips:
1) Stavanger Oilers
2) Storhamar
3) Frisk Asker
4) Sparta
5) Vålerenga
6) Lørenskog
7) Lillehammer
8) Stjernen
9) Manglerud/Star
10) Kongsvinger