Nyheter

Derfor gikk det galt for Høyre i valget

– Å være styringsparti er en risikosport, sier Høyres John Peter Hernes om hvorfor kommunevalget ikke har gått i deres favør.

– Vi i Høyre har hatt ordføreren veldig lenge i Stavanger, dermed blir det veldig viktig i seg selv å vippe oss av pinnen, sier John Peter Hernes, Stavanger Høyres ordførerkandidat.

Han gikk til årets kommunevalg med ambisjoner om å overta ordførerkjedet fra sin forgjenger Christine Sagen Helgø (H). Siden 2001 har hun hatt toppstillingen i kommunen, og til sammen strekker Høyres sammenhengende ordførerhistorikk seg 24 år tilbake i tid.

Nå ser imidlertid den blå lenken ut til å bli brutt, selv om det ikke var gitt ut ifra mandagens valgresultat. Mellom Høyre og opposisjonspartiet Ap var det nærmest dødt løp, med 25,4 prosent av stemmene til Ap og 23,1 prosent til Høyre. Dermed ble partiene avhengig av et parti som har fått kraftig medvind etter det siste årets bompengeopprør på Nord-Jæren: Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB). Med 9,3 prosent av stemmene havnet partiet i vippeposisjon mellom blokkene, og FNBs Frode Myrhol ble mannen de to partiene måtte gjøre seg lekre for.

LES OGSÅ: - KrF er det siste partiet jeg trodde skulle drive dobbeltspill

– En risikosport

Allerede dagen etter valget ble det klart hvem FNB foretrakk: Ap, MDG, SV, Rødt og Sp. Under en pressekonferanse tirsdag kunne de nye samarbeidspartiene fortelle at de er blitt enige om en valgteknisk avtale. Siden da har det nye flertallet sittet rundt forhandlingsbordet for å meisle ut en fellespolitisk plattform, samt fordeling av verv.

Torsdag ble det kjent at også KrF har undertegnet de rødgrønnes valgtekniske avtale, men dette innebærer kun samarbeid om fordeling av verv. Til sammen utgjør den rødgrønne blokken 41 av 67 mandater i det nye kommunestyret.

Blir partene enige – noe signalene fra partiene de siste dagene tyder på – er Kari Nessa Nordtun kommunens nye ordfører. Senterpartiets Dagny Sunnanå Hausken får vervet som varaordfører.

Hvor gikk det egentlig galt for Høyre?

Noen fullstendig analyse har ikke John Peter Hernes klart å stable sammen fire dager etter valget, men han ser noen overordnede linjer.

– Vi ser jo at det sittende partiet som har hatt styringsansvar, enten det er Høyre, Ap eller andre, i nesten alle byer har gått tilbake. Å være styringsparti er en risikosport, sier Hernes.

Når Høyre i Stavanger attpåtil har sittet i posisjon og hatt ordføreren i 24 år, blir det viktig i seg selv å vippe dem av pinnen, tror han.

– Det gjør nok at en del er villige til å svelge mange kameler for å få det til, tror han.

I Stavanger har FNB, som klarte å få nesten 10 prosent av stemmene, spilt en avgjørende rolle for situasjonen Høyre nå befinner seg i, påpeker Hernes.

– Det har ikke vært Ap-vind i Stavanger, tvert imot har de gått tilbake. Men det er bompengepartiet som er den nye faktoren i deres valg. Når de kom på vippen, gikk det i Aps favør, sier han.

LES OGSÅ: Andelen innvandrere mer enn halvert i nytt kommunestyre i Stavanger

Sikrer seg posisjoner

Ap klarte også å lokke til seg flere. Både Sp og KrF har tradisjonelt vært en del av den høyre-sentrumsstyrte posisjonen i Stavanger sammen med Høyre, Frp, Venstre og Pensjonistpartiet. Ifølge Hernes ble partiene før valget enige om å stå samlet som blokk i forhandlingene etter valget.

– Hva tenker du om at de likevel valgte de rødgrønne?

– Jeg tenker at når noen klarer å etablere flertallet, så er det fort sånn at mange har lyst til å være på innsiden snarere enn på utsiden. Sp er jo definitivt på innsiden når de nå ser ut til å få varaordføreren. KrF har inngått et valgteknisk samarbeid for å sikre seg flere posisjoner enn de ville fått ved å samarbeide med opposisjonen.

– Er du skuffet over KrF?

– Nei, jeg har ikke lyst til å kommentere det. Jeg synes måten det skjedde på, var ... Nei, jeg skal ikke kommentere det.

LES OGSÅ: Flertallspartiene i fylkeskommunen er blitt enige om politisk plattform

– Ingenting usnakket

At FNB foretrekker de rødgrønne undrer Hernes seg fortsatt over. Samarbeidsklimaet mellom dem den siste perioden beskriver han som godt.

– Vi har ingenting usnakket med dem. Vi jobber godt sammen både i saker hvor vi er enige og uenige.

Hernes fastholder også at Høyre og Frp i samtale med FNB valgnatten gjorde det klart at de kunne innfri alle krav som partiet stilte om bompenger.

Dette har også Leif Arne Moi Nilsen uttalt i mediene, noe som ble avvist av FNBs Leif B. Høybakk i Aftenbladet på torsdag.

Både Moi Nilsen og Hernes står imidlertid fortsatt står på sitt.

LES OGSÅ: Moi Nilsen: – FNB-velgerne har all grunn til å føle seg lurt

«Politisk svindel»

Oppi det hele har også forholdet mellom Moi Nilsen og FNBs Frode Myrhol vært ampert. Kommunikasjonsklimaet har trolig ikke blitt bedre etter at Moi Nilsen denne uken gikk ut på Facebook-siden sin og beskyldte FNB for politisk svindel fordi partiet skal forhandle med blant andre Miljøpartiet de grønne.

– Kan dette ha vært en medvirkende årsak til at FNB valgte bort dere?

– Det må du nesten spørre Myrhol om, men det er klart at hvis en opplever å ha et vanskelig forhold til en person, så kan det gi en mindre lyst til å sitte rundt samme bord, sier Hernes, som samtidig har forståelse for at Frp er overrasket og skuffet over FNB.

– Frp og FNB har jo konkurrert om de samme velgerne som har vært opptatt av bomsaken, og dermed ble de skuffet over at FNB aldri var i reelle forhandlinger med oss, sier han.

Mer fra Dagsavisen