Sport

Derfor betaler Tripic fast bot i Viking

Til tross for at han er spilleren som får suverent flest frispark i Eliteserien dropper Zlatko Tripic ofte leggbeskyttere på trening. Det valget må han betale dyrt for. Bokstavelig talt.

Bilde 1 av 2
Følg RA Sporten på Facebook!

Viking har nemlig et internt reglement som påbyr bruk av leggbeskyttere på trening. Internjustisen plukker fort opp synderne og det vanker bot om det droppes.

Tripic – som faktisk er en av botssjefene i klubben – erkjenner at han ofte dropper det på trening.

På toppen av det krever egentlig også forsikringen det.

– Det blir ofte til jeg dropper det fordi det ikke er komfortabelt. I kamp er de selvsagt på, sier Tripic til RA.

Tripic er for øvrig ikke den eneste som tøyer reglene. RA observerte at flere av spillerne trente med bitte små modifiserte beskyttere sist uke.

LES OGSÅ: «Derfor vil det være lurt å styrke stallen nå»

Kjøper seg fri

Faktisk bøtelegges Tripic også regelmessig for å velge komfort foran det mange mener er en nødvendig sikkerhet.

– Jeg betaler friskt til den botkassen over en sesong. Men det er OK. Jeg liker å bidra til fellesskapet, sier Tripic.

Samtidig har Viking-kapteinen ingen problemer med å se det paradoksale i at spilleren som får soleklart flest frispark i serien dropper leggbeskyttere. Han ser også problematikken rundt at en profesjonell spiller tar den risikoen. Samtidig er det tydelig at valget faktisk er gjennomtenkt.

– Og jeg vil selvsagt ikke anbefale samme valg som meg for alle. En spiller som Viljar Vevatne vil for eksempel oftere havne i tette dueller på trening enn meg, mener han.

Tripic peker samtidig på at det er mye som har blitt til sannheter rundt å spille fotball uten leggbeskyttere som kanskje ikke helt stemmer mer.

Spillet endret

Beskyttelsen har vært i bruk helt siden 1800-tallet i fotballen, men først i 1990 innførte FIFA bruken som et påbud.

Samtidig har fotballen utviklet seg enormt siden det. De tradisjonelle blokktaklingene, som spesielt var vanlige i britisk fotball, er omtrent borte fra spillet. Dommerne slår ned på det direkte. Tripic, som mener det skal være dueller i spillet, føler samtidig at behovet for leggbeskyttere er blitt mindre.

– Den type taklinger slås ned på direkte nå. Pål André Hellands røde kort for RBK for noen uker siden er et godt eksempel. Selv om det egentlig ikke var en farlig situasjon ble det umiddelbart tatt for farlig spill når knottene var oppe. Folk spiller heller ikke med 10 millimeters metallknotter som de ofte gjorde før.

Tripic mener også at en svært sjeldent ser karrieretruende leggbeinsbrudd grunnet taklinger som leggbeskyttere kunne forhindret.

– Korsbånd-, akilles- og ankelskader er mye vanligere og mer alvorlige i fotballen. Her er det ikke beskyttelser. Mange av skadene som kommer fra taklinger på leggen kommer også mer på siden enn hvor leggskinnet sitter. De vil ikke forhindre noe, peker han på.

Summen er at han ofte dropper det på trening. Tripic peker på at det er hans karriere. Risiko han tar med åpne øyne.

I 2017 laget VG en artikkelserie om bruk av leggskinn i norsk fotball. Flere spillere i øverste serie trente uten.

Samtidig var ikke ordlyden i fotballforsikringen – som alle spillere fra 13 år har via lisensen – helt klar.

I ettertid endret Idrettens Helsessenter, som er bindeleddet mellom forbundet og forsikringsselskapet IF, sin anbefalingstekst til å inkludere trening.

IF har strammet til

Informasjonsdirektør Jon Berge i IF er samtidig klar på at det kan få konsekvenser for forsikringsutbetalinger om en spiller skader seg uten å bruke leggskinn. De har strammet til siden 2017.

– Vi forsøker å se på hver enkelt hendelse. Så er det åpenbart at om det er en direkte årsakssammenheng mellom skade og trening uten leggbeskyttere så kan det få følger for et oppgjør, sier Berge til RA.

Han erkjenner likevel at Tripic nok har et poeng når han sier at dette er mindre farlig enn før.

– Men jeg har dessverre ikke gode tall og statistikker som kan hjelpe med mer avklarende svar. Vi fører det ikke.

Avdelingsleder for forsikring Erlend Ydèn i Idrettens Helsesenter er for tiden på ferie og har ikke svart på RAs henvendelse om temaet.

Medisinsk ansvarlig Halvard Øen Grova i Viking er likevel klar på hva som er regelverket hos de mørkeblå.

– Spillerne skal bruke leggbeskyttere i trening og i kamp. De kontrollerer hverandre via botssystemet og i forhold til at de skal være på i spillsekvenser, opplyser Grova.

At noen bruker små modifiserte leggbeskyttere i Viking er det ikke regler på.

– Det kontrollerer ikke klubben. Men via den individuelle lisensforsikringen må det ved skade krysses av om leggbeskyttere ble benyttet, sier Grova.

Men selv om det skulle være risiko for bortfall av forsikringspenger velger Zlatko Tripic å trene uten leggbeskyttere. Forklaringen er komfort.

Han peker på at han kanskje har 50 avslutninger i løpet av en trening. Da merkes det om leggskinnene er på. I kamp har han kanskje to eller tre.

– Derfor betyr det heller ikke så mye om jeg bruker leggbeskyttere da.

Mer fra Dagsavisen