Nyheter

Denne stillingen har man ikke i Stavanger

Kreftkoordinator Eldbjørg Sande Spanne gjør hverdagen enklere for kreftsyke i Randaberg. Rett over kommunegrensen, i Stavanger, har man ikke denne stillingen.

I 2012 ønsket Kreftforeningen å styrke den kommunale koordineringen på kreftområdet. De lyste ut 30 millioner kroner til kreftkoordinatorstillinger. Alle landets kommuner kunne søke om lønnsmidler til å opprette en egen stilling som skal gjøre hverdagen enklere for dem som lever med kreft. Av landets største kommuner er det kun Stavanger som ikke har et slikt tilbud i dag.

LES OGSÅ: Trettenes-drakt bidro med 10.000 kroner til Thea Steens minnefond

Noen kilometer lenger nord, i Randaberg, jobber Eldbjørg Sande Spanne som kreftkoordinator i halv stilling.

– Jobben består hovedsakelig av pasientkontakt i alle faser, fra dem som nettopp har oppdaget at de har kreft til dem som er under behandling til sluttfasen – når du vet at sykdommen er uhelbredelig. Det er den siste gruppen jeg har mest kontakt med, sier Spanne.

– Levende Google for pasienter

Når man oppdager at man har kreft, er det mye å fordøye. På toppen av det hele kommer alt det praktiske. Hvilke rettigheter har man? Hvilke tilbud finnes?

LES OGSÅ: Få velger hjemmedød

– Man har gjerne en travel hverdag fra før, så kommer dette «jordskjelvet». Vi vet hva som finnes av tilbud, og kan henvise folk videre, forklarer Spanne.

Noe av det pasientene trekker fram som positivt med ordningen, er at de kun trenger å forholde seg til én person.

– Da har de noen de kjenner som kan fungere som et bindeledd til både fastleger og sykehus, og som vet hvor man kan få tak i de hjelpemidlene de trenger.

Spanne mener at ordningen er besparende for kommunene og at man også lettere forebygger feilmedisinering.

– Vi kan bidra til en større ro for pasientene, slik at det blir enklere å bo hjemme. Det sparer samfunnet for utgiftene ved sykehusopphold, avslutter kreftkoordinatoren.

Aleksandra Latinovic, rådgiver i Kreftforeningen, forklarer hvorfor de velger å finansiere en slik stilling.

LES OGSÅ: Går for 3,5 millioner til kreftsaken

– Vi fikk mange henvendelser fra folk som syntes det var vanskelig å finne fram på sykehus, som syntes kommunikasjonen med kommunen var for dårlig og som generelt savnet mer informasjon om sine rettigheter, sier Latinovic.

– De savnet en kontaktperson å forholde seg til. Koordinatoren fungerer som en levende Google for pasientene, sier hun og legger til at Stavanger kommune også har fått tilbud om stillingen.

– Erfaringene fra de kommunene som har tilbudet viser at det er økonomisk besparende. De slipper å ta ressurser fra hjemmetjenesten og de har færre sykehusinnleggelser fordi flere pasienter føler seg tryggere i hjemmet, sier hun.

Kreftforeningen håper at kommunene etter de seks første årene oppretter faste stillinger.

Håper kommunene ser nytten

– Vårt mål er at kommunene skal se nytten av stillingen. Også helseminister Bent Høie jobber for innføring av en kreftkoordinator i kommunene, sier Latinovic.

LES OGSÅ: Liv kan reddes med screening

Levekårssjef Eli Karin Fosse i Stavanger kommune sier at det ikke er planer om å opprette stillingen her.

– Vi må ha denne typen kompetanse i alle deler av virksomhetene. Det er begrenset hva én koordinator kan gjøre i en så stor kommune som Stavanger. Vi har heller valgt å distribuere kompetansen til flere avdelinger, sier Fosse.

Hun anslår at stillingen ville ha kostet i underkant av en million kroner hvert år. Kreftforeningen ville i så fall ha dekket rundt 3,45 millioner kroner av utgiftene de første seks årene.

– Stavanger kommune setter allerede av store summer til kreftomsorg, og har vurdert at det ikke er behov for å opprette en slik stilling i dag, sier Fosse.

LES OGSÅ: Ublu priser på kreftmedisiner!

Mer fra Dagsavisen