Nyheter

Den følsomme ministeren

Bent Høie (H) gråter ofte på jobb, og noen ganger blir han så lei av seg selv og sin egen stemme at han foretrekker stillhet.

I forbindelse med stortingsvalget har Rogalands Avis intervjuet toppkandidatene til de åtte største partiene som stiller til valg i Rogaland. I dag er det Bent Høie (H) sin tur. 

Om en liten stund runder Bent Høie (H) fire år som landets helse- og omsorgsminister. Det gjør ham til den lengstsittende helseministeren noensinne.

– Sammenhengende, korrigerer Høie høflig.

– Den lengstsittende sammenhengende. Det er viktig å få med. Dagfinn Høybråten har sittet lenger, men fordelt på to runder, sier han.

Høie har ingen god forklaring på hvorfor akkurat han har fått det til, annet enn et genuint engasjement for helse- og omsorgsfeltet. Det manglet derimot ikke på advarsler før han trådte inn i rollen i 2013.

– Det var mange som sa at «dette er en uriaspost, og det er ikke mange som overlever den». Det var også enkelte som mente at Erna Solberg aldri kom til å utnevne meg til minister fordi jeg hadde vært så kjepphøy i opposisjon at jeg kom til å møte meg selv i døren.

Høie ler.

– Men det er nok de høye ambisjonene som har gjort det mulig for meg å gjennomføre mye i løpet av disse fire årene. I tillegg var Høyre, Frp, KrF og Venstre enige om en del helsepolitikk allerede før forrige valg, noe som også har vært en stor fordel.

Distanserer seg

At han skrives inn i historiebøkene som den helseministeren som har sittet lengst sammenhengende, tar han med stor ro. Likevel innrømmer han at han er stolt, selv om han aldri hadde en plan for å nå så langt.

– Politikk er et område der du ikke bør drive med karriereplanlegging, fordi det er så mange tilfeldigheter. Jeg hadde ikke en plan jeg fulgte for å bli minister, men jeg har løst oppgaver, fått tillit og fått nye og større oppgaver.

Han synes det er tilfredsstillende å se resultatene av politikken han fører, og for ham er dette det mest spennende politiske vervet. Både fordi det er et felt som påvirker folk flest, men også fordi det er et område med mange ansatte.

– Det er veldig mange engasjerte mennesker i helsetjenesten. De er sterkt engasjerte i arbeidet sitt og i hvordan tjenesten utvikler seg. Med så mange ulike stemmer er det klart at mange er enige med meg, men det er også dem som er dypt uenige, sier Høye.

Det mangler ikke på sterke innlegg på sosiale medier, men likevel klarer han å distansere seg fra det, og han deler tilbakemeldingene inn i to kategorier.

– Helse og omsorg er et område hvor det alltid vil være utfordringer, og i ytterste konsekvens handler det om liv og død. Derfor forstår jeg at det brukes sterke ord og at folk blir personlige. Det er den ene kategorien.

– Den andre kategorien er de som bare spyr ut negativitet. Det gjelder stort sett folk som har det vanskelig, og som gir uttrykk for det på den måten. Selv om jeg ikke liker det og synes de er dårlige forbilder, må jeg tåle det når jeg er i den posisjonen jeg er i, sier Høie, og trøster seg med at de som kommer med personangrep ikke kjenner ham.

– Det er ikke nødvendigvis meg som person de ikke liker, men rollen min og standpunktene mine som politiker og minister.

Én og én ting

Som helse- og omsorgsminister blir det mye reising, både i forbindelse med valgkamp og resten av året. Høie har ofte mange baller i luften, men han prøver likevel å konsentrere seg om én og én ting, og ikke alltid tenke på det neste han skal gjøre.

– Jeg lever etter en bok som heter «Kongen anbefaler». Den er skrevet med utgangspunkt i ting kongen har sagt, og hans enkle, men pragmatiske tilnærming til vanskelige spørsmål og hvordan håndtere livet generelt. Det handler om å være der du er, når du er der, hvis ikke kan ting fort bli overveldende.

– En trenger ikke være helseminister for å oppleve travle dager og at ting tar litt overhånd, sier han og smiler.

Å mestre stress i egen hverdag klarer han selv, men det er ikke alt han får til på egen hånd. Rundt seg har han et stort departement, og et team med rådgivere.

– Jeg er jo ekstremt privilegert som har alle disse menneskene rundt meg som jobber for at dagene mine skal gå opp.

– Ja, hvordan er det egentlig?

– Det var veldig rart i starten. På Stortinget var jeg vant med å bestille mine egne flyreiser og booke mine egne møter, så jeg hadde jo tenkt å fortsette med det. Men etter to dager fant jeg ut at det ikke går an når du er minister, sier Høie og ler.

Et forbilde

Å være helse- og omsorgsminister er travelt, og fører til harde prioriteringer. Og selv om Høie er glad i jobben sin, vet han at den er tidsbegrenset.

– Du vet at det er over en dag, og at da kommer du til å bli skikkelig lei deg. Så det må jeg tenke på de dagene jeg føler for å sutre – at dette er noe jeg har kjempet for, og at jeg kommer til å bli skuffa den dagen jeg må gå. Og det vet alle rundt meg også.

Jobben tar mye tid, men heldigvis deler ektemannen hans politiske engasjement, noe som gjør det hele litt enklere. At Høie er gift med en mann er ikke lenger noen stor kontrovers, og han setter pris på å kunne være et forbilde for unge mennesker ved å være åpen om det.

– Blir du noen gang lei av å snakke om at du er en homofil politiker?

– Jeg blir ikke lei av det, for jeg er veldig opptatt av å være åpen. Å vise bredden, og å vise hvordan homofile par er, er fortsatt viktig. Det jeg derimot er litt lei av er hvis det eneste media er interessert i er ungdomsårene mine og hvordan jeg kom ut. Det er litt oppbrukt.

– Ja, for det er jo egentlig ikke så spennende lenger?

– Nei, helt riktig. Og at det ikke er så spennende lenger er det fremste tegnet på hvor langt vi har kommet.

Verdsetter stillhet

Etter en lang dag på jobb liker Høie aller best når ektemannen snakker, eller når det er helt stille rundt ham.

– Når jeg har fri liker jeg ikke å snakke. Jeg blir ganske lei av meg selv av og til.

– Hvorfor det?

– I min rolle får jeg ekstremt mye oppmerksomhet, og jeg er den alle vil snakke med. Jobben min består mye av å snakke. Så når jeg har fri synes jeg det er deilig at noen andre blir midtpunktet og snakker.

Han ler litt av seg selv.

– Det hender jeg kommer inn på kontoret og er drittlei av meg selv og av å høre meg selv snakke. Da liker jeg stillhet, eller at andre forteller om seg selv.

– Ja, du framstår som en rolig person?

– Ja, jeg er det. Det er nok andre politikere som er mer tørste etter å være midtpunkt enn meg. Jeg liker når pressen skriver om saker jeg er engasjert i, men jeg er ikke så opptatt av at det skal handle om meg. Jeg er ikke en sånn midtpunkt-type.

– Da må jo dette være ubehagelig?

– Hehe. Det er noe som følger med jobben. Jeg er mest opptatt av sak og politikk.

Gråter hele tiden

I løpet av sine snart fire år som helse- og omsorgsminister har Bent Høie gjort mye han er stolt av. Spesielt peker han på kortere ventetid og større valgmulighet i rusomsorgen, pakkeforløpet for kreft og satsingen på skolehelsetjenesten. Å treffe pårørende og brukere har vært avgjørende for å få innsikt og forståelse på hva som er de faktiske utfordringene, ifølge Høie, og han trekker spesielt fram et møte med søsteren til en rusavhengig mann mens han var lokalpolitiker i Stavanger.

– Søsteren snakket så åpent og ærlig, og fortalte hvordan det var å være pårørende, og hva hun følte manglet i brorens tilbud. Det møtet ga meg et eller annet, og det var da jeg bestemte meg for å gjøre en innsats på det området.

– Blir du ikke trist av disse møtene?

– Jo, men også glad. I helsetjenesten møter man både livets gladeste og livets vanskeligste stunder.

– Hender det at du gråter?

– Jeg gråter hele tiden. Det tror jeg er helt vanlig i denne jobben, og du måtte vært rimelig hardhudet hvis du ikke hadde felt en tåre. Når folk forteller om sine opplevelser blir jeg jo rørt, enten de forteller om positive eller negative opplevelser. Jeg gråter nok like mye av glede, som av sorg.

– Så du er litt lettrørt?

– Jeg er nok det, men jeg tror folk setter pris på at jeg viser følelser og blir berørt av andre menneskers situasjon.

Personalia:

Navn: Bent Høie
Født: 04.05.1971
Bosted: Stavanger
Sivilstatus: Gift
Stilling: Helse- og omsorgsminister

Bent Høies viktigste sak:

Å redusere ventetiden, få på plass flere pakkeforløp og løfte fram pasienter som opplever å være kasteball i helsesystemet.

Bent Høie roser en motstander:

Iselin Nybø (V) og Olaug Bollestad (KrF) er både konkurrenter og samarbeidspartnere. De har et sterkt engasjement for sine saker, og er flinke til å få gjennomslag. De bruker sine posisjoner til å få viktige gjennomslag for Rogaland og sitt parti, og de imponerer meg alltid.

Les også de andre intervjuene i denne serien:

Solveig Horne (Frp): Kom styrket ut av stormen

Hadia Tajik (Ap): Lar seg ikke styre av hatet

Anna Kvam (MDG): Ung og grønn i oljefylket

Solfrid Lerbrekk (SV): SVs unge håp

Geir Pollestad (Sp): Senterpartiet vil erobre byene

Iselin Nybø (V): Venstres «flinke pike»

Mer fra Dagsavisen