Nyheter

Deltidsstilling er uaktuelt

Blant kvinnene som jobber frivillig deltid er mange uten barn. Småbarnsmødrene på babytreff skal rett ut i full jobb etter permisjon.

Av: Stella Marie Brevik

Inne på Byhaugkafeen er babytreffet i gang. Kvinnene sitter i sirkel rundt babyene på gulvet.

– I min jobb har vi ikke deltidstilbud. Det er heltid eller ingenting, forteller Emma Nukic (32), som til vanlig arbeider som lege.

Nukic og de andre mødrene RA har snakket med mener det er dårlig tilrettelegging for småbarnsmødre som skal rett i jobb etter permisjon.

– Man må jo være der for barna, men så jobber man til fire og lengre. Da kommer tidsklemma. Deltid hadde jo vært gunstig for familien, men det er ikke en mulighet. Jeg synes så klart det er underlig at det er flest barnløse kvinner i deltidsstillinger. Og at man har sånne tilbud hos arbeidsgiver? Det er uvant for meg, sier Nukic.

LES OGSÅ: NHO positiv til likedelt foreldrepermisjon

Et velferdsproblem

I sammenheng med NHOs årskonferanse har temaet blusset opp igjen. Bakteppet for konferansen er en rekke advarsler om at bærekraften i velferdsstaten er truet hvis ikke yrkesdeltakelsen økes, melder NTB. I en rapport fra Arbeidsforskningsinstituttet (2014) legger de fram en teori om at økningen i er et velferdsproblem. At kvinner velger deltid fordi de kan gjøre det og samtidig ha god økonomi.

Ofrer goder for fleksitid

Marianne Kaltvedt (39) skal ha ulønnet permisjon etter den lønnede permisjonen er ferdig, så skal hun ut i heltid som lege.

– Nei, jeg tenkte aldri på å gå over i deltid. Jeg har en venninne som har gått over til deltid. Grunnen hennes var fordi hun ville ha mer fleksibilitet. Hun ville ha mer fritid og bruke mer tid på sønnen. Men hun forteller meg at hun må tenke mer økonomisk enn før.

Spekter-direktør Anne-Kari Bratten uttalte seg til Dagens Næringsliv i går om statistikken:

– De vil heller gå og shoppe på CC Vest enn å jobbe, sier hun.

Marianne Kaltvedt tror ikke det er tilfellet.

– De må vel ha god økonomi. Jeg tenker at alle vil ha en mindre stressende hverdag, sier hun.

LES OGSÅ: Foreldreopprør: – Vi må betale herfra til evigheten

Fordi de kan

– Det er først å fremst en økonomisk grunn. Vi trenger begge inntektene. Små barn er dyrt.

Susanne Birkeland (27) ser på sin sønn Emil (5 måneder) Hun skal ut i heltid som spesialpedagog.

– Det kommer nok til å gå bra. Men det blir nok tidsklemme.

Susanne tenker det samme som mange. Kvinnene som velger deltid gjør det fordi de kan. Småbarn er dyrt. Barnehageplass, klær og mat. Vi må jobbe fullt. Jeg tror det handler om økonomisk frihet. Hvis du ikke har barn trenger du ikke like mye penger.

– Hadde du vurdert deltid hvis økonomien tillot det?

– Absolutt.

Mer fra Dagsavisen