Ordfører Christine Sagen Helgø deler ut pris til Palermo-ordfører Leoluca Orland under en ordførersamling i Stavanger. Foto: Roy Storvik

Deler ut pris til mafiabekjemper

Ordfører Christine Sagen Helgø deler ut pris til Palermo-ordfører Leoluca Orlando under en ordførersamling i Stavanger.

Orlando er kjent som mafiabekjemper og flyktningforkjemper, og kommer til Stavanger for å motta prisen Benjamin Barber Global Cities Award. Den deles ut i morgen, under Kapittel-festivalen på Sølvberget. 

Ordførere fra hele verden kommer til Stavanger for å delta på årskonferansen til nettverket Global Parliament of Mayors (GPM), 24.–26. september.

Lange tradisjoner

– Stavanger har lange tradisjoner for internasjonalt samarbeid. Vi tror Global Parliament of Mayors vil ha stor innflytelse i framtiden. Konferansen i Stavanger blir nettverkets andre årsmøte og vil være viktig for utviklingen av GPM. Jeg ser fram til å være med å forme dette videre og jobbe videre med kolleger fra hele verden, sier Helgø til kommunens egne nettsider.

Cape Town, Kandahar, Caracas, Warszawa, Haag, Kampala og Atlanta er blant byene som sender ordførere, som skal diskutere byenes økte ansvar og rolle i en urolig og omskiftelig verden. 

Bygger struktur

Global Parliament of Mayors (GPM) så dagens lys i Haag i fjor høst. Samlingen i Stavanger til uken skal bygge struktur og styringsverktøy, slik at ordførerne kan få et handlekraftig forum for å ta opp vår tids store globale utfordringer, blant annet global oppvarming, migrasjon, urban sikkerhet.
Byene i nettverket sikter mot samarbeid med FN og de enkelte lands regjeringer, som i dag er de som jobber med de aktuelle utfordringene. Det er et mål å levere konkrete forslag til tiltak allerede for 2017-2018.

Et mål for nettverket er et tettere samarbeid mellom byene for å løse framtidens utfordringer. Ordførere, eksperter og representanter fra ulike organisasjoner vil blant annet diskutere migrasjon, klimaendringer og bysikkerhet.

GPM bygger på ideene som den nylig avdøde amerikanske samfunnsforskeren Benjamin Barber introduserte i sin bok «If Mayors Ruled the World: Dysfunctional Nations, Rising Cities». Barber var den viktigste talsmannen for etableringen av GPM.