Wuhan, virus og vrøvl

LEDER: Flommen av ekte og falske nyheter om viruset er blitt så kraftig at Verdens helse- organisasjon (WHO) også må bruke krefter på å bekjempe feilinformasjon, skriver Bjørn G. Sæbø.

Medier over hele verden svømmer over av nyhetsmeldinger om coronaviruset, som nå lyder navnet Wuhan-viruset etter den kinesiske byen det ble oppdaget i. Wuhan-viruset har sendt børser over hele verden ned, sørget for at en by på 11 millioner innbyggere er isolert og sperret den russisk-kinesiske grensen. USA forbyr innreise for utlendinger som har vært innom Kina de siste to ukene, Australia har innført innreiseforbud for reisende fra Kina, og flere flyselskaper har kansellert turer til Beijing og Shanghai.

På toppen av det hele: Flommen av ekte og falske nyheter om viruset er blitt så kraftig at Verdens helseorganisasjon (WHO) også må bruke krefter på å bekjempe feilinformasjon – som om ikke kampen mot viruset var nok. Faktisk.no omtaler en Snapchat-melding med manipulert overskrift fra Aftenbladet som skal vise at en elev på Bryne skal være smittet – noe som selvsagt var vrøvl.


Søndag var 304 personer bekreftet døde etter å ha blitt smittet av viruset. I tillegg døde en person fra Wuhan på Filippinene i helgen. Utenom Kina er viruset påvist i 24 land, inkludert Finland og Sverige. Drøyt 300 døde i et land med 1,5 milliarder innbyggere gjør knapt utslag på noen statistikk, og spørsmålet som melder seg er om ikke tiltakene og ståheien rundt viruset er farligere enn viruset selv? Til sammenligning dør det rundt 900 personer hvert år av influensa i Norge.


Kineserne kom dårlig ut da de prøvde å legge lokk på informasjonen om viruset, som trolig stammer fra et dyremarked i Wuhan. I etterkant har Kina vært effektive i å isolere egen befolkning for å hindre smitte. Det er forståelig at WHO erklærer internasjonal folkehelsekrise for å øke beredskapen, men det er viktig å få med seg nøktern informasjon fra Folkehelsa. Dét kan gjerne vaksinere mot alternative fakta, som for eksempel at pakker fra Kina skal være farlige.