Debatt

Vi må verne om heltids- kulturen, særlig i kriser

KRONIKK: Ufrivillig deltidsarbeid kan være en stor belastning, skriver Ingrid Vikse (SV).

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Skrevet av: Ingrid Vikse, Stavanger SV, medlem i utvalg for arbeidsliv og lønn

I samarbeidsplattformen til flertallspartiene i Stavanger kommune står det at vi skal jobbe for en heltidskultur i kommunen. Tiden vi nettopp har vært gjennom viser hvorfor dette er viktig! Så mange som tre av fire ansatte i helse og omsorg i Kommune-Norge jobber deltid. I Stavanger kommune er tallene noe bedre, men vi er fremdeles langt fra mål. Det er stor forskjell på de ulike fagområdene i kommunen. I 2019 gikk 72 % av de ansatte i Stavanger Kommune i heltidsstilling, men ser vi på helse og omsorg isolert var tallet bare 54 %.

Vi er med andre ord et godt stykke fra å kunne si at vi er en kommune med heltidskultur. I en tid med mye usikkerhet og økonomiske nedgangstider er det viktig at vi klarer å holde fokus på nettopp dette, for er det noe korona-krisen har lært oss så er det at vi trenger gode og stabile helsetjenester.

Det finnes flere gode grunner til at vi trenger en heltidskultur, særlig i kommunene. For det første er det bedre for de ansatte. Det å gå ufrivillig deltid er kan være en stor belastning. Ansatte i deltidsstillinger må ofte fylle på med ekstravakter for å få nok inntekt. Dette fører til både usikker inntekt og arbeidstid. I tillegg vet vi at en person som går deltid bruker mer tid på jobb til å holde seg oppdatert og bli trygg på rutiner. Særlig når det blir lenge mellom vaktene.

Heltidsstillinger er bra for arbeidsmiljøet, har en innvirkning på sykefraværet og er samtidig kostnadsbesparende for kommunen. De fleste som jobber innenfor helse- og omsorgsyrker finner jobben både meningsfull og givende, men det er ikke å legge skjul på at jobben til tider kan være både krevende og belastende for de ansatte. Arbeidet innebærer travle dager, tunge arbeidsoppgaver og man må tåle å stå i mange utfordrende situasjoner. Det å være en del av en stabil og støttende kollegagruppe kan være avgjørende for at man trives på jobb og blir lenge i jobben, og at man orker mer i tyngre perioder. I motsatt tilfelle kan en skiftende og ustabil kollegagruppe føre til mer usikkerhet og stress i arbeidshverdagen.

Dette gjelder også for pasientene og brukerne som må forholde seg til veldig mange ulike mennesker bare i løpet av en dag. Dette fører til usikkerhet og stress i livet til mennesker som allerede er i en sårbar situasjon. Hvordan de opplever møtet med våre helse- og omsorgstjenester bør være vesentlige for hvordan vil velger og organisere disse tjenestene. Det er mye enklere å måle hvor kostnadseffektive tjenestene vi leverer er enn hvor god kvaliteten er. I en presset kommuneøkonomi får det derfor også fort et større fokus.

Koronakrisen har vist oss hvor sårbart det kan være når pasienter innen helsetjenestene må møte flere ulike mennesker på en dag. Mange ansatte inn og ut av dørene på sykehjem ble nevnt som en faktor som gjorde det utfordrende å holde smitte ute av sykehjem. Koronasituasjonen lærte oss også hvor utrolig viktige helsearbeiderne er når en krise rammer. Da er det vår jobb og legge til rette for at ansatte innen helsetjenestene skal ha de beste arbeidsforhold når de skal stå i frontlinjen. Flere heltidsstillinger vil være avgjørende her. Vi står ovenfor en tid med store økonomiske utfordringer, da kan det komme situasjoner hvor kortsiktige innsparinger kommer i første rekke. Vi har sett eksempler fra det private næringslivet hvor ansatte i hele stillinger blir holdt lenger ute i permisjon enn de med deltidsstilling. Rett og slett fordi det koster mer å ha dem i jobb. Dette vet vi også skjer i kommunen.

Når virksomheter opplever press om å få ned kostnadene kan det være fristende å se om det kan kuttes i stillinger, særlig i turnusyrker. Derfor er det ekstra viktig å holde fokus på heltidskulturen nå. Fordi vi vet at å kutte i stillinger ikke er en langsiktig løsning. Nå som vi har lært hvor sårbare vi kan være i møte med kriser må vil heller jobbe mot å sikre stabile, solide og faglig sterke helsetjenester. Heltidsstillinger vil ikke alene sikre dette, men det kan være en viktig brikke for å få det til.

Det finnes ingen enkel og rask vei til heltidskultur. Som navnet indikerer innebærer det en kulturendring, og det vil fort ta tid. Det vil kreve tette samarbeid mellom politikere, tillitsvalgte og administrasjonen, gode planer og mål, og fokus og investeringer. I det lange løp vil det være verdt det.

Mer fra: Debatt