Debatt

Vær den du er – bli hva du vil!

DEBATT: Yrkesfag er ikke bare godt for den enkelte som tar dette valget – det er også supert for samfunnet.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av Marianne Chesak (Ap), fylkesordfører i Rogaland

Tiendeklassingene skal snart ta sitt hittil viktigste livsvalg, og diskusjonene går varmt i mange hjem. Skal de velge med hjertet eller hjernen? Noe lystbetont, eller noe samfunnet trenger? Mulighetene er mange nok til at dette lar seg kombinere.

Du har kanskje sett filmen vår på kino eller i sosiale medier? Den med glimt fra skolehverdagen som viser bredden i tilbudet ved de videregående skolene. Våre skoler har godt læringsmiljø og opplæringen er blant landets beste. I tillegg kan du bli hva du vil – vi tilbyr alle studieprogrammene.

Vil du sikre deg jobb? Og komme raskt ut i arbeid? Yrkesfag gir gode muligheter for framtidig jobb. Ikke minst i Rogaland hvor 130 yrker står klare til å ta imot de unge. Kontakt med arbeidslivet fra dag én, lønn i læretiden, kreativitet, og konkrete resultater av arbeidsoppgavene er noen av fordelene.

Norge trenger elektrikere, tømrere, kokker, servitører og helsefagarbeidere og bedriftene trenger lærlinger. Etterspørselen etter faglært arbeidskraft er stor, spesielt innenfor bygg og industriell produksjon, helse og oppvekstfag.

Og etter ti år på skolebenken, vil du kanskje prøve noe mer praktisk?

I så fall er det litt flaks at du bor i Rogaland. Det er nemlig vi som er det største fagopplæringsfylket. Når ungdommene våre trenger læreplass, bretter både næringslivet og det offentlige opp ermene.

Yrkesfag er ikke bare godt for den enkelte som tar dette valget. Det er også supert for samfunnet. Uten fagarbeidere stanser nemlig Norge. Og i hvert fall Rogaland. For her har vi flere faglærte jobber enn andre steder i landet.

For tiendeklassingen er det kanskje litt overveldende å skulle gjøre sitt første store og viktige valg.

– Hva vil du bli da?, spør folk.

Det er ikke lenger nødvendigvis slik at de tar et valg for hele livet. Mange skifter jobb i løpet av et arbeidsliv, og det blir nok enda vanligere framover.

– Men hva hvis du er sikker på at du skal ta universitetsutdanning? Strakeste veien til studiekompetanse er via studiespesialiserende. Her kan du fortsatt ta musikk, kunst og håndverk, idrettsfag eller medier og kommunikasjon.

Blant annet. Her finnes også muligheter for de som har gått yrkesfag.

Med fag- eller svennebrev har du rett på ett år påbygg for å få studiekompetanse. Fagskolen er et annet alternativ. Det er en utdanning mellom videregående opplæring og høgskoleutdanning hvor fagbrev er inntakskrav. I tillegg tilbyr flere universiteter og høgskoler y-veien, som betyr at du kan ta høyere utdanning med fagbrev som inngangsbillett.

Vi vet ikke hvordan yrkeslivet vil være om ti år. Det vi vet, er at med fagbrev i hånda har du gode muligheter både for arbeid og til å videreutdanne deg, når du ønsker det. Utdanning er nøkkelen til å få jobb og bidra i samfunnet. Og for hvert år i opplæring, øker sjansen for å lykkes i arbeidslivet.

Til dere ungdommer vil jeg si: Snakk med rådgiveren på skolen om dine muligheter - og sjekk vilbli.no. Og til alle foreldre: Snakk med ungdommene om hva de har mest lyst til. Sett dere inn i hva yrkesfag er og hvor det finnes jobber i framtiden. Og ha respekt for valget ungdommene tar. Velger de med hjertet, i alle fall litt, øker sjansen for å lykkes.

Husk søknadsfristen 2. mars! Sjekk også www.rogfk.no/skoleplass.

Lykke til med valget!

Mer fra: Debatt