Vår tids største utfordring krever mer samarbeid, ikke mindre!

DEBATT: Det er kun sammen med oljeindustrien vi kan klare å løse klimautfordringene.

Av: Jonas Molde Hollund. 2. nestleder i Rogaland Unge Høyre

I den siste tiden har vi sett at skam stadig mer har blitt diskutert, og nei, ikke NRK-serien «Skam» som forøvrig er veldig god, men skam over industrien, skam over hva vi spiser skam over reisevanene våre. Vi står foran vår tids største utfordring og vår tids største utfordring, den løser vi med mer samarbeid, ikke mindre! Vi løser den med å få folk til å ha lyst til å velge miljøvennlig og ikke få folk til å skamme seg til å gjøre det. Vi løser den med å samarbeide med industrien, ikke ved å fordømme den! 

«Stolt oljearbeider» står det på i dag på manges Facebook-profilbilder. Dette er en motreaksjon på utsagn om at oljearbeidere burde skamme seg for den jobben de gjør. En MDG-profil fra Oslo sammenlignet oljearbeidere med nazister. Dette er ikke bare veldig feil, avskyelig og virkelighetsfjernt, men det er også utrolig kunnskapsløst. Oljearbeiderne har sikret vår felles velferd i flere tiår. Det er på grunn av at de har orket å jobbe til utrolig ugunstige arbeidstider, i farlige arbeidsforhold og vekke fra familiene sine at vi har gratis skole, utdanning, sykehus og alt det andre velferdsstaten sikrer oss. Oljearbeiderne skal hedres! 

Fremover blir det å samarbeide med oljeindustrien utrolig viktig, for å tro det at avvikling, distansering og mindre samarbeid med industrien vil føre til bedre framtidsutsikter for oss alle er bare naivt. Det er kun sammen med oljeindustrien vi kan klare å løse klimautfordringene, de sitter på løsningen, de sitter på teknologien og de har investeringsmidlene til å kunne gjøre en forskjell. Equinor er et veldig godt eksempel, de har nå blitt et av verdens største selskaper på havvind. Dette har de klart med samarbeid med oljeindustrien, teknologi derifra og investeringsmidlene fra derifra – det er sånt flott samarbeid vi trenger mer av fremover. Sammen løser vi klimautfordringene og sammen gjør vi Norge bedre!