Utenforlandet «Vigå»

LEDER: Et dårlig rykte som følge av hurtig boligbygging på 1970-tallet og kanskje for tett konsentrasjon av sosialboliger, har ført til at «Vigå» har fått et ufortjent dårlig omdømme, skriver Bjørn G. Sæbø.

De sosiale mediene gikk varme i helgen etter at en misforståelse om navnebytte fra Madla til Madla og Kvernevik fikk leve litt for lenge. Det korrekte var at det tidligere Madla bydelsutvalg skal bytte navn til Madla og Kvernevik kommunedelsutvalg. Selv om noen rakk å hisse seg kraftig opp, førte inkurien til en fornyet debatt om Kvernevik.


Det vestligste nabolaget i den ellers rike bydelen Madla har alle forutsetninger for å være et flott sted å bo, og det står sannelig ikke på kvalitetene i dag heller. Beliggenhet tett på naturen og havet, mange gode ildsjeler, fine boligområder og en forbilledlig drevet idrettsklubb i Sunde IL og stadionanlegget KAPH Kvernabéu, utgjør en del av plussfaktorene for Kvernevik.
Et dårlig rykte som følge av hurtig boligbygging på 1970-tallet og kanskje for tett konsentrasjon av sosialboliger, har ført til at «Vigå» har fått et ufortjent omdømme.

I Kverneviks tilfelle er det noe mer enn utslag av voksesyke som har vært problemet. Flere andre områder i Stavanger har hatt drabantbyproblemer og kommer seg ut av det – eksempelvis deler av Hundvåg og Tjensvoll – men i Kvernevik er det snakk om årelangt politisk svik.


Ruinen etter kjøpesenteret Kverntorget var lenge bildet på et glemt nabolag. I dag står Kvernevik uten offentlige tjenester som legesenter, skoletannhelse og tannlege, slik det ble påpekt av Christian Møllerop i et leserbrev i Aftenbladet i går. Tre dagligvarebutikker betjener en stor befolkning, som ellers må kjøre eller busse til Madlakrossen for å bruke nødvendige servicetilbud. Det foreligger planer om å etablere næringsbygg i Kvernevik, slik det tidligere er presentert av Madla Handelslag og Masiv.

Slike planer bør behandles positivt av Stavangers nye politiske ledelse for å gi Kvernevik et tilbud innbyggerne fortjener.