Turistene og skatten

LEDER: Småsteder på Vestlandet og i Nord-Norge har ikke mulighet for å unngå at den nye formen for naturturisme blir et miljøproblem, skriver Bjørn G. Sæbø.

Med Iselin Nybø (V) som ny næringsminister er det duket for en ny runde med debatt om turistskatt. Mens forgjenger Torbjørn Røe Isaksen (H) sa nei til å skattlegge turister som kommer til Norge, har Venstre programfestet skatten. Ifølge Aftenbladet er et forslag til turistskatt under utarbeidelse på Stortinget, og mens vi venter vil altså ikke næringsminister Nybø ifølge samme avis mene noe om det som i 2017-valgkampen var Venstre-politikk.

LES OGSÅ: Over halvparten av sommerturistene på Vestlandet og i Oslo opplevde overturisme

Det er to grunner til å gi kommunene grønt lys for å innføre turistskatt. Den ene grunnen er at turisme krever dyr infrastruktur i form av toaletter, parkeringsplasser, rydding av boss og vedlikehold. Den andre er at noen attraksjoner er så populære blant turistene at det trengs begrensninger for å unngå slitasje og så mye tråkk at severdighetene mister sin tiltrekningskraft.
I vår region ville det vært rett og rimelig om Strand kommune – der Preikestolen nå ligger etter justeringene av kommunegrensene – får drive inn turistskatt.

Preikestolen er ett av Norges absolutt viktigste mål for turister med over 300.000 som gikk opp i 2018. Det er brukt store summer på sti, parkeringsplass og annen infrastruktur, og en skatt som kunne ha lettet jobben for stiftelsen, det frivillige redningsapparatet og kommunen vil være av det gode. Flere steder på Vestlandet som er mindre forberedt på turister enn Preikestolen, har merket den voldsomme kraften sosiale medier utgjør når Facebook eller Instagram videreformidler bilder fra gode strender å surfe fra eller campe på. Småsteder på Vestlandet og i Nord-Norge har ikke mulighet for å unngå at den nye formen for naturturisme blir et miljøproblem.

Folk flest har også forståelse for turistskatt. Ifølge en undersøkelse fra Virke Reiseliv er åtte av ti nordmenn positive så sant skatten går til å utvikle turiststedene.