Toppfotballens kriseplaner

LEDER: Pave Johannes Paul II skal være mannen bak «Av alle uviktige ting i verden er fotball den viktigste». Den fotball-interesserte paven tok feil, skriver Bjørn G. Sæbø.

Lørdag var Viking satt opp med hjemmekamp mot Aalesund, mens Sandnes Ulf for lengst skulle ha kommet godt i gang i Obos-ligaen med ny arena og ny trener. I dag skulle Viking i en normal verden ha spilt bortekamp mot Mjøndalen, men mangelen på normalitet gjør at Norges Fotballforbund (NFF) har utredet alternativer for hvordan eliteserien kan komme i gang igjen. LES OGSÅ: Neppe forenelig med å ha ungene annenhver uke


Pave Johannes Paul II skal være mannen bak «Av alle uviktige ting i verden er fotball den viktigste». Den fotballinteresserte paven tok feil. Fotballen er ikke i utgangspunktet uviktig – sporten er både en stor arbeidsgiver, sosialt lim i lokalsamfunnene og fysisk aktivitet for svært mange. Helse, utdanning, arbeidsplasser, trygghet – og for mange religion – går selvsagt foran, men av alle viktige ting i verden kommer fotballen høyere enn Johannes Paul IIs anslag.


NFFs to scenarioer må selvsagt være innenfor de rammene Helsedirektoratet setter for seriespill, noe som nok vil innebære lang tid med maksimalt 500 tilskuere på tribunene. Den ene muligheten er å avvikle kampene i fire grupper fordelt fire baser på Østlandet og Vestlandet. Slik kan kampene spilles på et lite område før gruppene rullerer og følger smittevernsreglene. Et annet scenario går ut på at alle 16 eliteserielag samles i Stavanger og Sandnes for å spille en tredel av seriekampene på SR-Bank Arena og Øster Hus Arena i løpet av én måned. Kommunikasjon, to flotte arenaer og hotellkapasitet gjør at regionen nevnes i planene.


Forslagene er ekstreme, men de er gode forsøk på å håndtere en ekstrem situasjon og et etterlengtet eksempel på at NFF opptrer framoverlent og foretar krisegrep. Både i sportens og den øvrige kulturens verden er det viktig at aktørene kommer med forslag til retur til en slags hverdag – selvsagt i tråd med smittevernsreglene.