Debatt

Skaper kommunegrenser bedre tjenester?

KRONIKK: Arbeiderpartiet ønsker en kartlegging av konsekvensene ved kommunesammenslåing.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av: Øyvind Jacobsen, kommunestyremedlem Stavanger Arbeiderparti

Stavanger Arbeiderparti ønsker ikke nødvendigvis kommunesammenslåing med Strand, Randaberg, Sola – eller Kvitsøy og Hjelmeland. Vi ønsker først og fremst en kartlegging av om en eventuell kommunesammenslåing kommer innbyggerne til gode.

Undertegnende fremmet et forslag rundt framtidige kommunegrenser til behandling på årsmøtet i Stavanger Arbeiderparti 15. februar. Forslaget fikk solid flertall, og ble godt diskutert. Slik forslaget også er bredt omtalt og diskutert i lokale aviser i forkant. Kommunegrenser setter følelser i gang. Det handler om følelser. Trygghet. Historie.

Ved forrige kommunesammenslåingsprosess kom prosessen skjevt ut. Fordi svaret nærmest var gitt på forhånd: Stavanger ville slå seg sammen med flest mulig. Sandnes likeså, men ikke med Stavanger. Piggene var ute fra første sekund.

Posisjonering og mobilisering startet lenge før faktagrunnlaget på vegne av innbyggerne var hentet fram. Følelser preget debatten og innbyggerne fikk aldri informasjon om hva en kommunesammenslåing kunne bety for dem. I kroner og øre. I form av bedre (eller dårligere) tjenester og andre virkninger.

Sånn kan det ikke gjøres igjen.

Derfor ønsker jeg å presisere hva vedtaket i Stavanger Arbeiderparti egentlig betyr. For Stavanger – og for nabokommunene våre.

Aller først: Mitt initiativ kommer samtidig med at Fylkesmannen 4. februar sendte en utfordring til kommunene i Rogaland med følgende innhold:

«Fylkesmannen har i oppdrag frå Kommunal- og moderniseringsdepartementet å stimulere til gode diskusjonar om kommunestruktur, der det lokalt ligg til rette for dette. Vi utfordrar kommunane til å ta opp temaet kommunestruktur også i denne kommunestyreperioden.»

Stavanger Arbeiderparti tar utfordringen. Vedtaket vårt betyr at vi skal gå i dialog med andre partier i Stavanger om hvorvidt man skal invitere andre kommuner til å kartlegge hva en eventuell sammenslåing ville betydd for innbyggerne. For næringslivet. For de ansatte i de ulike kommunene.

En nøytral kartlegging bør være uproblematisk for alle kommunene i regionen. Politikernes jobb er å sikre best mulig tjenester for innbyggerne, ikke frykte for egen rolle og innflytelse.

I dag er det slik at Stavanger driver tjenester for nabokommunene på en rekke områder, mens vi gjennom felles interkommunale tjenester sammen driver andre typer tjenester. Det er lov å stille seg spørsmål om dette er den mest hensiktsmessige måten å servere innbyggerne på. Skaper det mer byråkrati? Gir det nødvendig handlingsrom for utvikling av selskapene og dermed tjenestene?

Næringslivet melder også tilbake om frustrasjon. Regelverket kan fort være ulike fra kommune til kommune, og dermed utfordrende å forholde seg til. De aller fleste selskaper i regionen opererer på tvers av kommunegrensene, slik også vi innbyggere gjør det nærmest daglig. Vi handler kanskje i én kommune, jobber i en annen og har seng og stue i en tredje. Det går fint, men er det mest hensiktsmessig at det er slik?

Er ikke kommunens funksjon først og fremst å gi en best mulig barnehage? En god skole. Forutsigbare rammer for å bygge og bo. Gode helsetjenester når vi trenger det. Og politikere som setter innbyggerne først. Gjerne i kampen for nasjonale ressurser i kamp mot Oslo.

Igjen: Målet skal uansett ikke være kommunesammenslåing bare for å bli større.

Først om vi får med oss andre kommuner på en kartlegging av fakta og konsekvenser for innbyggerne, og om kartleggingen viser at innbyggerne i én eller flere kommuner er tjent med en sammenslåing fordi de da får bedre tjenester og kanskje også billigere avgifter, bør man begynne å diskutere sammenslåing.

Og først da må politikerne i de ulike kommunene på banen for å si sin mening, og så eventuelt la innbyggerne bestemme i en folkeavstemning.

Om kartleggingen viser det motsatte, bør man legge ballen død. Det er hva mitt forslag innebærer. Ikke mer. Ikke mindre.

Vår jobb som politikere er å sørge for best mulig tjenester for innbyggerne. Og bare det.

Hvis kommunegrenser står i veien for bedre tjenester for kommunens innbyggere og næringsliv, bør de fjernes. Om dagens kommunegrenser sørger for bedre tjenester, bør de beholdes.

Så enkelt bør det være.

Hvis kommunegrenser står i veien for bedre tjenester for kommunens innbyggere og næringsliv, bør de fjernes. Om dagens kommunegrenser sørger for bedre tjenester, bør de beholdes.

Mer fra: Debatt