Seriøs skjenking

LEDER: En innskjerping som flertallspartiene har stått for, er også en vaksine mot svart arbeid og økonomisk kriminalitet i utelivsbransjen, skriver Bjørn G. Sæbø.

Utelivsbransjen i Stavanger har brukt noen år på å bekjempe rølp og et frynsete rykte. Gradvis har utestedene selv tatt tak i samarbeid med kommunale myndigheter, og krav til skjenkebestyrere om skolering og vandel og krav til dørvakter, har ført til profesjonalisering. Det siste og viktigste punktet for å bli tatt seriøst falt på plass i formannskapet torsdag ettermiddag, da det ble flertall for å innføre allmenngjort minstelønn. LES OGSÅ: Nå er de nye skjenkereglene i Stavanger vedtatt


Koronakrisen har vist hvor sårbare unge, uorganiserte og ufaglærte arbeidstakere er. De er på vei inn i arbeidslivet, men har ofte hatt usikkerhet knyttet til arbeidsavtaler, arbeidstid, lønn og rettigheter andre arbeidstakere i andre bransjer tar for gitt. For arbeidstakerne er de nye skjenkereglene i Stavanger godt nytt. Selv om unntakene åpenbart finnes, viser iveren utenlandske storselskaper har etter å kjøpe seg opp i byen at det er store summer ute og går der det serveres øl, vin og mat. En bransje som i alle andre sammenhenger forlanger å bli tatt seriøst som næring, må også finne seg i å følge både arbeidsmiljølov og de selvfølgelige rettighetene arbeidstakere har. En innskjerping som flertallspartiene har stått for, er også en vaksine mot svart arbeid og økonomisk kriminalitet i utelivsbransjen.


Skjenkedebatter er en populær arena for partienes kjepphester. Frp ville la folk drikke i parker, på strender og på strippesteder, mens Miljøpartiet De Grønne mente det var en god idé med skjenkebevilling til frisører og hudpleiere. Verken strandløvene, stripperne eller frisørene fikk gehør. En av inneværende skjenkeperiodes kjepphester ble i hvert fall satt på stallen, forhåpentligvis for godt. I Stavanger har det nemlig bare vært lovlig servere drikkevarer med under 22 prosent alkohol fram til klokken 03.00. Regelen har vært umulig å kontrollere i praksis, og føyer seg inn i Stavangers lange historie med mislykkede skjenkepåfunn.