Debatt

Sats på ildsjelene, Mossige!

DEBATT: Det må også politisk velvilje og kommunale og fylkeskommunale midler på bordet, også utover satsingen på jubileet i 2022.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av: Sigvald Grøsfjeld, cand.philol

Torsdag 28. mai har gruppeleder i Stavanger Ap, Dag Mossige, en kommentar i RA der han påpeker at man i Stavanger ikke har vært flinke nok til å fremme vår kulturhistoriske arv, og til å ivareta vår plass i det han omtaler som Viking-fylket Rogaland.

Dette er riktig så lenge man taler om initiativer og støtte fra det offentlige. Private initiativer har det imidlertid vært en rekke av, i hvert fall siden tidlig på 1990-tallet. Når slike initiativer har hatt en tendens til å renne ut i sanden, skyldes det først og fremst manglende tilrettelegging og økonomisk støtte fra politisk hold.

Alt på 1990-tallet tok Sola kommune mål av seg til å være en lokal foregangsaktør for å ivareta og fremme vår lokale vikingtidshistorie. I forbindelse med det forestående 1000-årsjubileet i 1996 for bryllupet mellom den lokale hersen Erling Skjalgsson og Astrid Tryggvadotter, søster av kong Olav Tryggvason, ble det fra 1992 arrangert flere store konferanser på Sola. Selve jubileet ble markert med operaen Rygekongen, et bestillingsverk laget for Sola kommune. I 1998 ble verket på nytt framført i Stavanger Konserthus (kuppelhallen), med økonomisk støtte fra blant annet Stavanger kommune og Sjøforsvaret. Denne satsingen rundt den historiske arven etter Erling Skjalgsson, ble i mange år fulgt opp med en årlig høytidelig markering av Erling Skjalgssons minnedag, 21. desember.

Forestillingen høstet stor anerkjennelse hos de fleste og inspirerte til videre satsing. Rygekongen ble på nytt framført da det ble arrangert lokale vikingtidsfestivaler, først på Sola i 2003, dernest på Jernaldergården på Ullandhaug i 2004. I 2005 og 2006 ble dette fulgt opp med Hafrsfjordspillene i Møllebukta. Disse arrangementene som holdt et nivå som kunne sammenlignes med Stiklestad¬spelet, og var en publikumssuksess (14.000 i 2005 og 17.000 i 2006), viste alle tegn til å være starten på noe stort. Dessverre gikk det ikke slik. I stedet for å støtte opp om arrangementet og legge til rette for videre suksess, stakk politikerne kjepper i hjulene. Først gjennom bortfall av nødvendig økonomisk støtte, dernest ved å bortvise spillene fra Møllebukta til den betydelig mer værharde og mindre tilgjengelige Lundsvågen på Hundvåg. Nye forsøk i 2007 og 2009 på å få spillene i gang igjen, strandet som følge av at det viste seg umulig å skaffe tilstrekkelig økonomisk støtte til å videreføre arrangementene.

LES OGSÅ: Vil bygge nytt vikingsenter i Møllebukta

Det ble også, med optimisme, gjort forsøk på å fremme vår gamle kulturhistoriske arv i forbindelse med Kulturhovedstadsåret 2008. Det var å tale for døve ører. Formidling av vår vikingtidshistorie var det overhodet ikke interesse eller rom for hos dem som satt med regien for festlighetene. Det som skulle være det store året for den lokale kultursatsingen, ble i stedet en stor nedtur for satsingen på vår lokale vikingtidsarv.

Selv om det siden 2006 ikke har latt seg gjøre å arrangere nye Hafrsfjord-spill, har det skjedd en hel del annet på feltet, eksempelvis: i 2010 kom turistguiden I Vikingenes fotspor, utgitt av Saga Bok Forlag i samarbeid med Stavanger Aftenblad, som solgte etter måten bra. Forlaget har også publisert to bøker om slaget i Hafrsfjord (2006 og 2017). I tillegg avfødte Hafrsfjordspillene det frittstående vikinglaget Hafrsfjord-vikingene, som siden oppstarten i 2006 har lagt ned en stor innsats for å formidle vikingtidens historie og kultur, ikke minst gjennom sine tidvise kaupanger i Møllebukta. Siden 2004 har det dessuten vært tatt privat initiativ for å søke etter materielle funn etter slaget i Hafrsfjord bunn, dette har vakt betydelig lokale interesse og resultert i skanning av fjorden senhøstes 2017 i regi foreningen Funn i Hafrsfjord. Og i 2019 gikk Saga Bok Forlag og GuideCompaniet AS sammen om å etablere besøkssenteret Viking House i Stavanger sentrum, der man blant annet kan se en virtual reality film basert på sagatradisjonen om den norske riksgrunnleggelsen.

Det er således betryggende å se at Mossige og resten av våre lokalpolitikere nå synes å støtte fullt opp om det kommende Hafrsfjord-jubileet i 2022, også dette etter innspill fra privat hold, nærmere bestemt professor Torgrim Titlestad ved The Saga Heritage Foundation. I 2019 ble det i den sammenheng gitt økonomisk støtte fra Sola kommune, Stavanger kommune og fylkeskommunen til familiemusikalen Harald Dovrefostre, som i oktober 2019 ble framført i Sola Kulturhus som en opptakt til jubileumsfeiringen i 2022.

DEBATT: Det er «Sverd i Fjell», det flotte monument laget av billedhuggeren Fritz Røed fra Bryne som bør bli nytt byvåpen for Stavanger

Mossige skriver at planene for jubileet fortsatt ikke er klare, og at man er åpne for innspill. Skal det bli varige resultater av satsingen er det imidlertid viktig med et gjennomtenkt perspektiv, der store velfunderte prosjekter ikke skyves til side til fordel for mange mindre påfunn og artigheter. I den forbindelse vil jeg anbefale de som har fått ansvaret for gjennomføringen av jubileet, om å lytte til ildsjelene som i alle år har stått utrettelig på for å fremme vår lokale vikingtidshistorie i et nasjonalt perspektiv. Så er det å håpe at det ikke stopper der.

Skal det bli besøkssenter i Møllebukta eller et annet sted langs Hafrsfjord, og skal det igjen bli et Hafrsfjord-spill av nasjonalt format, nytter det ikke med festtaler alene, da må også politisk velvilje og kommunale og fylkeskommunale midler på bordet, også utover satsingen på jubileet i 2022.

Mer fra: Debatt