Rødgrønn hurtigomstilling

LEDER: Selv om Stavangers rødgrønne starter med strafferunder idømt av Siv Jensen, må de komme opp med mer omfordeling for å holde valgløftene, skriver Bjørn G. Sæbø.

Kari Nessa Nordtun (Ap) ledet sitt første kommunestyremøte med en selvfølgelighet som om hun skulle ha vært ordfører i noen perioder allerede. Etter å ha feiret med kake kommer hverdagen som kastet på de nye flertallspartiene Ap, SV, Rødt, Sp, Miljøpartiet De Grønne og Folkeaksjonen Nei til mer bompenger. Budsjettforslaget kommunedirektør Per Kristian Vareide la fram i går morges bekrefter tidligere advarsler om at det må kuttes 1 milliard kroner de neste ti årene. LES OGSÅ: Eiendomsskatt på samme nivå foreløpig

Sagt og skrevet på en annen måte: Stavanger kommune havner på svartelisten ROBEK innen fire-fem år hvis det ikke tas grep. Mens målet er to prosent, ligger årets budsjetterte driftsresultat på 1,1 prosent og med fall ned til 0,1 prosent i 2023.


Så galt går det ikke, men Stavanger må hurtigomstille til en ny hverdag. Fra å være en kompakt og lettdrevet bykommune blir Stavanger både en bykommune og en kommune med intet mindre enn 37 øyer. Mens Vassøy har vært en periferi, må den nye kommunen løse hverdagsproblemene på Ombo og Fogn. Og fra å være en av kommunene med de høyeste skatteinntektene i landet, nærmer Stavanger seg faretruende landsgjennomsnittet. Høye kostnader, statlige bemanningsnormer, lavere skattøre, engangskutt i eiendomsskatt på 70 millioner og overføring av kemneren til staten, bidrar til at Stavanger må kutte kraftig i 2020. Kommunen har også mye å gå på innen effektivisering, viste Vareides gjennomgang.
Kommunedirektørens forslag skal ta opp i seg vedtak og signaler, og Vareide har med det nye flertallets krav om nei av avkorting av barnetrygd til sosialhjelpsmottakere. Dette er en delseier. Selv om Stavangers rødgrønne starter med strafferunder idømt av Siv Jensen, må de komme opp med mer omfordeling for å holde valgløftene. LES OGSÅ: Dyrere i barnehagene

Så er spørsmålet om ordfører Kari håndterer sitt første budsjett like selvfølgelig som da hun debuterte som Stavangers fremste folkevalgte.