Ny statsråd for oljå

LEDER: Sylvi Listhaugs korte karriere som olje- og energiminister er en av mange positive sider ved Frps exit fra regjeringen Solberg, skriver Bjørn G. Sæbø.

Sylvi Listhaugs korte karriere som olje- og energiminister er en av mange positive sider ved Frps exit fra regjeringen Solberg. Listhaug var åpenbart satt inn som en del av partiets lange valgkamp, men rakk heldigvis ikke å gjøre så mye annet enn å åpne Sverdrup-feltet og dele ut 69 nye oljelisenser før hun må rydde kontoret.


For Stavanger-regionen og hele oljebeltet er «hvem ringer Erna til?»-spørsmålet alltid relevant ved skifte av statsråder. Med Frp ute vil Erna Solberg forhåpentligvis innse at hun må forsøke hardere å forene de to motsetningene oljeutvinning og kutt i klimagassutslipp. Til våren blir diskusjonen om iskanten og boring i arktiske områder regjeringens kanskje tøffeste sak, og Frps bor for harde livet-linje ville garantert ha ført til bråk innad i Høyre.

Like før jul gikk Frps energipolitiske talsperson Terje Halleland til angrep på Høyre med anklager om å vingle i oljepolitikken og nærme seg Ap. Halleland reagerte blant annet på at Høyres stortingsrepresentanter Stefan Heggelund og Tina Bru mener at partiet bør programfeste at norsk sokkel skal være utslippsfri innen 2035. Som energi- og miljøpolitiske talsperson har Bru allerede inntatt mellomposisjonen både Høyre og Ap må dyrke de neste årene. Oljå kan ikke fjernes i morgen, men klimagassutslippene må tas på alvor.


Nesten som vanlig nevnes Christine Sagen Helgø og Leif Johan Sevland som mulige olje- og energiministre i regjeringen Solberg. Som tidligere Stavanger-ordførere har de tung oljepolitisk ballast, samtidig som Sevland som ONS-sjef har bygd bruer over til fornybarsektoren. Det som likevel taler i Tina Brus favør – ved siden av å være oljeunge bosatt i Sandnes – er de nødvendige innsiktene hun har i olje og gass, fornybar og klimaproblemene næringen er en årsak til. Og at Bru også er aktuell som nestleder i Høyre, er med på å gjøre henne til et godt statsrådsemne.