Debatt

Når grensene stenges

LEDER: Arbeidsledighet på syv prosent og et skrikende behov etter arbeidskraft i fiskerinæringen sier noe om et arbeidsmarked der mye ikke henger på greip, skriver Bjørn G. Sæbø

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Med om lag 200.000 arbeidsledige er mange i en kritisk situasjon. Hotell- og reiseliv sliter tyngst, samtidig som det er et spørsmål om tid før det kommer bølger av konkurser innen handel. Den andre siden av krisen er at grensene inn til Norge er hermetisk stengt i et forsøk på å stanse importsmitte. Arbeidsledighet på syv prosent og et skrikende behov etter arbeidskraft i fiskerinæringen sier noe om et arbeidsmarked der mye ikke henger på greip.

Verftsindustrien er ekstremt konjunkturdrevet, og det sier seg selv at Rosenberg Worley ikke kan ha 3000 ansatte på permanent basis – slik verftet har nå under oppgraderingen av Jotun-skipet. I november hadde Rosenberg 2500 innleide arbeidere, og av dem var halvparten utenlandske. Dette er fagarbeidere og spesialister som ikke lar seg erstatte lett, men det er andre deler av arbeidslivet der graden av spesialisering ikke er like sterk.

LES OGSÅ: Nesten dobling av arbeidsledige i Rogaland

Av den totale ledigheten er 122.900 helt ledige, det vil si at de ikke går på NAV-tiltak eller har deltidsarbeid. Hvor er fornuften i at fiskeindustrien slår alarm mens hundretusener ikke har noe å gjøre? Sjømat Norge har vært i krisemøter med fiskerinæringen fordi en av tre arbeidere er utenlandske sesongarbeidere som ikke får reise inn i landet akkurat nå når vinterfisket starter. Hva gjør næringsminister Iselin Nybø (V), fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) og arbeidsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sammen med næringen for å stable på beina et opplegg som kan gi norske arbeidsledige jobb i en viktig eksportindustri?

Vi har vent oss til at sesongarbeid settes ut til EØS-land. Det har sikkert vært komfortabelt for mange – spesielt for arbeidsgivere med et lettvint forhold til lønn og vilkår – men med massearbeidsledighet må det tas grep slik at norske arbeidstakere kan hentes inn på en ordnet måte.

Mer fra: Debatt