MDG vil ha flere benker og mer trivsel i Stavanger

KRONIKK: Gratis sitteplasser er god, grønn politikk.

Av Ingvild Sørensen, nestleder Hinna Kommunedelsutvalg, kommunestyrerepresentant, Miljøpartiet De Grønne Stavanger
og Rune Askeland, leder utvalg for Miljø og Utbygging, kommunestyrerepresentant, Miljøpartiet De Grønne Stavanger

En enkel ting som en parkbenk kan være så mangt. Den kan hjelpe folk til å gå mer og lengre. Den kan inspirere oss til å ikke gå så fort hele tiden, til å ta en pause i hverdagen. Den kan være der venner løser verdensproblemer, eller være stedet der du kommer i prat med en du ikke kjente fra før. 

Å sitte sammen med et annet menneske på en benk kan fremkalle en samtale, til å ytre seg, til å bli sett. Dette trenger vi i dag! For de mange i samfunnet vårt som føler seg ensomme, kan noen ord på en benk med et annet menneske bli en verdifull stund. 

Gratis sitteplasser er god, grønn politikk. En benk skaper livskvalitet, bevegelse og rom for å møte andre. En benk er demokratisk og inkluderende. Når kommunen stiller opp med benker med bord, kan familien ta med seg matpakke til byen og spise der uten å oppleve kjøpepress. Slik kan alle ha råd til å dra til byen og se og bli sett. Sitteplasser gir oss også flere muligheter til å bruke nærmiljøet vårt. 

For Miljøpartiet er trivsel et nøkkelord i by- og kommuneutviklingen. Vi ønsker en kommune som er attraktiv både for deg som bor her og for våre gjester. Hvordan vi møblerer våre uterom har mye å si for både trivsel og aktivitet. En grønn og glad kommune er en god kommune. 

I sin bok «Om tyranni», gir  Yale-professor Timothy Snyder 20 råd om hvordan man kan unngå totalitarisme. Et av dem er å søke øyekontakt og snakke med folk, også de du ikke kjenner. Slik bryter vi sosiale barriere. Dette er viktig i vår stadig mer polariserte virkelighet. For å få det til, må vi ha gratis møtesteder. Noe så enkelt som en benk kan være en lavterskel-møteplass. 

Sitteplasser er også helt nødvendig. Mange blir slitne av å gå. Mange trenger en liten pause på vei hjem fra butikken. 

Vi trenger flere benker i kommunen – også utenom sentrumskjernen og grøntarealene. For at den gravide med bekkenløsning som ønsker å gå til jobb får det til. For kollegaene som vil spise lunsj i høstsola, og for at alle vi alle skal få gode pauser i hverdagen. 

Vi i Miljøpartiet De Grønne ønsker at du som innbygger skal kunne komme med forslag til hvor benker bør utplasseres i kommunen. For det er jo nettopp du som vet hvor det trengs en lunsjbenk i ditt nabolag, hvor det ville vært fint med en pause på vei til butikken eller hvor det ville vært perfekt med et piknikbord. Og kanskje vet du om et sted med ekstra fin utsikt der det ville vært perfekt å sitte og se på solnedgangen med noen du liker litt ekstra godt?

Å legge til rette for mange gode, gratis sitteplasser er det motsatte av fremmedgjørende kommuner. Det er inkludering. 

Setter du deg på en parkbenk i London, er det stor sannsynlighet for at du der finner et inngravert messingskilt til minne om en avdød person. Noen har ønsket å minnes en avdød venn, kone eller til og med hund. Kanskje setter du deg litt ekstra i andakt på denne benken, og funderer du litt på hvem dette mennesket som benken er dedikert til, var. Kanskje får det tankene dine til å fly?  

Benker koster penger, men vi tror mange innbyggere kan tenke seg å finansiere eller delfinansiere gode møteplassene for fellesskapet, slik som i London. Samtidig kan man ære et medmenneske som man kanskje var glad å gå tur med. Man trenger kanskje ikke begrense seg til kun å minnes avdøde? Og skulle man ønske å tilegne sin kjære en benk på stedet der man ga det første kyss, kan det kanskje også ordnes? 

MDG fikk gjennomslag for vårt benkeforslag i Utvalget for Miljø- og Utbygging. Nå er administrasjonen i gang med å utforme dette. Vi håper at mange ser verdien i å hedre noen de er glad i med en egen benk – for så å dele den med mange andre.

I forbindelse med Mobilitetsuka 16.–22. September skal kommunen sette opp noen benker etter ønske fra innbyggere.

Ja, du kan være med på å bestemme! Gå inn på facebooksiden til Stavanger kommune og kom med forslag! 

MDG er veldig glad for all støtten vi fikk ved forrige valg som nå blir omgjort til mye god politikk for deg og de rundt deg. Sammen med samarbeidspartiene har vi allerede fått plassert ut griller i friområdene,økt kraftig satsingen på bytrær, satt ut spiselige vekster i byen, fått vedtatt hjertesoner rundt skolene vår og innført en støtteordning for el-lastesykler, blant annet. Vi ser frem til å stå på for en grønnere og triveligere kommune. 

Send oss gjerne forslag til hvordan vi kan gjøre Stavanger enda triveligere for deg, eller møt oss til en benkeprat.