Nyheter

Sluttdato for oljå

LEDER: Strategisk er det smart av Rødt – og alle andre partier – å lage programmer med politikk som er gjennomførbar og kan samle flertall.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Partiene er inne i den fasen der programmene for 2021-valget skal snekres. Forhåpentligvis blir klima og miljø en av toppsakene for de fleste partiene i det kommende stortingsvalget. I de siste årene har Tysklands Energiewende, sluttdato for atomkraft og forsøkene på å bygge ned kullkraft vært en tydelig inspirator for enkelte norske partier som vil sette en strek for oljeindustrien.

I programmet sitt for inneværende stortingsperiode har Rødt slått fast at utvinningen av norsk olje og gass må ned til 10 prosent av «dagens nivå innen 2030». I fjor vår signaliserte Rødt-politiker Mímir Kristjánsson overfor RA at sluttdato måtte droppes, og i Klassekampen åpner også Marie Sneve Martinussen, leder i partiets programkomité, for å skrote punktet om at det må tidfestes når Norges mest lukrative næring skal legges ned.

Strategisk er det smart av Rødt – og alle andre partier – å lage programmer med politikk som er gjennomførbar og kan samle flertall. Det er fjernt å tro at for eksempel Rødt, eller SV eller Ap for den saks skyld, kan samle stemmer i det hele tatt i industrimiljøene på Vestlandet med en politikk som vil kaste ut en næring som sysslsatte 225.000 personer i 2017 og vil dra inn over 245 milliarder kroner til statskassen i år.

Skiftet fra olje og gass til fornybar må skje gradvis – og selv om det vil by Rødt imot å si det høyt – må markedet spille en viktig rolle når petroleum skal fases ut. Politikken må by på høyere CO2-avgifter og tilrettelegging for ikke-fossil energi, og norsk industri må rigges slik at den kan sjefsrollen innen fornybar. Langt inn i olje- og gassnæringen er det en stadig større forståelse for det grønne skiftet, og det er opplagt at røde, grønne, gule og i hvert fall lyseblå politikere kommer lenger med realistiske forslag til klimavennlig omstilling enn ved å sette sluttdato.

Mer fra: Nyheter