Rogalands Avis mener

Folkebad? Folkehelse? Folkehall!

Det tar åtte minutter fra Sandnes stasjon til Jåttåvågen. Det tar åtte minutter fra Stavanger stasjon til Jåttåvågen. Hvorfor ikke et spleiselag?

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Stavanger-politikernes våte drøm er lokalisert til Jåttåvågen. Etter at drømmen om folkebadet, folkebadelandet og 50-metersbassenget og timetersstupetårnet har vært i flyt mellom Bekhuskaien, Paradis og Flintegata i Hillevåg, er flertallet i kommunestyret enige om at Jåttåvågen må være stedet. Mens kommunedirektøren ønsker å senke prosjektet på dypt vann på grunn av kostnadene, vil flertallet gå videre med utredning av Jåttåvågen-muligheten. Grunnene er mangfoldige som ringer i vannet.

Marie Ljones Brekke (KrF) savnet Syden-følelsen hun ellers må til Kvinesdal for å finne. Karl W. Sandvig (Pp) mente at det er Hinnas tur til å få basseng. Kristoffer Sivertsen (Frp) påpekte at Syden-følelse ikke er et offentlig ansvar, mens Øyvind Jacobsen (Ap) var opptatt av at Høyre ikke måtte være opphengt i om bassenget skulle være 25 eller 50 meter, eller stupetårnet sju eller ti meter. Ap vil gå inn i utredningen med åpne øyne, Høyre vil være tydeligere på langt basseng og høyt stupebrett, men bare Bjarne Kvadsheim (Sp) våget seg uti da han sa «Folkehallene».

Pp-Sandvig er ikke alene om å etterlyse oppklaring i folkehall-, folkehelse- og folkebad-begrepene, men utredningen vil sannsynligvis vise om det er mulig å lage en stavangersk versjon av Trondheims Pirbadet eller Kristiansands Aquarama, der langbasseng, badeland, konkurransestuping og basseng til rehabilitering legges inn. Stavanger er alene av de store byene om ikke å ha et slikt praktanlegg. Til og med Bergen har greid å få til et 50-metersbasseng med tilliggende herligheter.

Det Stavanger-politikerne ikke snakker høyt om – utenom Sp-Kvadsheim med sitt ønske om en Folkehallene-satsing – er at badelandet med 50-metersbasseng er blitt en folkefiendtlighet mellom Stavanger og Sandnes. Det er bra at hver by utreder muligheter, men hvor er det rasjonelle i at Nord-Jæren får hvert sitt badeland m.m. i Jåttåvågen og på Lura?

Det er nettopp kostnader som skal utredes for Jåttåvågens del, men det er neppe feil å anta at regningen lander på rundt milliarden. Idrettslige formål, folkehelse og verdien av å lære barna å svømme, er viktige argumenter – som igjen må veies opp mot bygging av sykehjem, skoler og barnehager. Drift av svømmeanlegg er også dyrt, og selv ikke i rike Stavanger er det mulig å finne investorer som blir med på offentlig-privat samarbeid, slik det er gjort i Kristiansand.

Toget fra Sandnes stasjon til Jåttåvågen tar åtte minutter, toget fra Stavanger stasjon til Jåttåvågen tar like lang tid. Den interkommunale suksessen Folkehallene med fotballhall i Randaberg, velodrom i Sola, friidrettshall i Sandnes og skøyteanlegg i Stavanger, er en suksess av et spleiselag. Det eneste ansvarlige er om Stavanger- og Sandnes-politikerne tar toget til Jåttåvågen og går sammen om et interkommunalt anlegg. Alt annet kan bli et økonomisk mageplask.

PS: I den første versjonen av lederen stod det oppgitt at toget fra henholdsvis Stavanger og Sandnes sentrum til Jåttåvågen tar 15 minutter, basert på opplysninger fra Google Maps. Åtte minutter er mer korrekt.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra: Rogalands Avis mener