Rogalands Avis mener

Studentby med innhold

Opphevelsen av akademiske monopoler er godt nytt for Stavanger og det vi skal leve av etter oljå.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Medisinutdanning til Ullandhaug har stått på de lokale agendaene i over ti år, men alle som kjenner de akademiske institusjonenes konservatisme vet hvordan motkrefter jobber. De «etablerte» universitetene i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø har et eiendomsforhold til egne fag som er mer inspirert av middelalderens laugsvesen enn samfunnets behov i 2021. Selv om det bare er Universitetet i Oslo som kan regnes som etablert – det tar noen hundre år for å gjøre seg fortjent til den merkelappen – oppfattes nyetableringer som Universitetet i Stavanger som hår i suppen og en trussel. At regjeringen nå foreslår å fjerne monopolene for rettsvitenskap, psykologi og teologi, er en av de beste nyhetene studentbyen Stavanger har fått på lang tid.

Medisinstudiet er en verdig kampsak fordi Stavanger med sitt nye sykehus og sine fagmiljøer i seg selv representerer en utvikling, samtidig som det er ubegripelig at halvparten av Norges legestudenter skal ta utdanningen sin i utlandet. Ifølge Aftenposten skal regjeringen sette ned en arbeidsgruppe der flere departementet er representert, for å se på kostnader og ulike modeller for medisinstudiet. Håpet om å få lagt medisinstudiet til UiS lever med andre ord fremdeles.

Ifølge en pressemelding fra UiS er både fullverdige masterstudier i juss og psykologi innen rekkevidde ettersom begge fag er representert på Ullandhaug med masterprogrammer. I de «etablerte» studentbyene er juss og psykologi to av de mest populære fagene, og masterstudier på disse områdene vil gjøre UiS enda mer attraktivt enn i dag. Selv om fagfloraen på Ullandhaug er rik er det likevel viktig å få inn de tyngste fagene slik at student- og forskningsbyen Stavanger fylles med enda mer innhold.

I sitt korte liv har UiS gått fra å være et spisset universitet rettet mot petroleum og med profesjonsfagene fra de tidligere lærer- og sosialhøyskolene som grunnmur. At UiS går bredere og prøver å få inn under seg medisin, juss og psykologi, er en utvikling kjent fra andre universiteter. Universitetet i Bergen er bygd på Bergen Museum, i Trondheim har en teknisk høyskole utgjort den akademiske grunnmuren mens det lengst i nord er Tromsø Museum og Nordlysobservatoriet som var forløperne til Universitetet i Tromsø. Og for kreftene som jobber med å bygge fagene på Ullandhaug ut og opp er det verdt å merke seg at for eksempel jusstudiet kom til Tromsø nesten 20 år etter at universitetet i nord ble grunnlagt. UiS følger med andre ord kjente, akademiske spor.

Mer fra: Rogalands Avis mener