Leder

Solvik-Olsens exit

LEDER: Ketil Solvik-Olsens avhopp er alvorlig på mer enn én måte, skriver Bjørn G. Sæbø.

Gardermoen, NORGE 20201017. 
Ketil Solvik-Olsen under Fremskrittspartiets landsmøte på Gardermoen.
Foto: Berit Roald / NTB
Dette er en leder. En leder er en usignert kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Det var en aldri så liten politisk bombe som gikk av da Ketil Solvik-Olsen onsdag formiddag gjorde det kjent at han trekker seg fra førsteplassen på Rogaland Frps stortingsliste. Brynebuen skulle gjøre comeback på Stortinget etter å ha vært ute siden 2013, og han skulle gjøre comeback i rikspolitikken etter å ha gått av som samferdselsminister i august 2018 til fordel for et USA-opphold med familien. Solvik-Olsen selv oppgir familieforhold som årsak til at han trekker seg fra topplasseringen. For Siv Jensen og Frp er Ketil Solvik-Olsens avhopp alvorlig på mer enn én måte.

LES OGSÅ: Trist når kongen på haugen trekker seg.

I de i hvert fall to versjonene av Fremskrittspartiet – den nasjonalkonservative som dyrker innvandringsspørsmålet og identitetspolitikk og den næringsorienterte, olje-vestlandske – fungerer Ketil Solvik-Olsen som en brubygger. Listhaug-/Helgheims fløy har i årevis flyttet grensesteiner i Frps høyreside ved å polarisere det de kommer over av debatter. Foreløpig siste utspill fra Listhaug er kravet om at kristne skal prioriteres når Norge henter ut kvoteflyktninger, noe som trolig er i brudd med konvensjoner Norge er bundet av.

Sannsynligvis er Frp-velgerne i oljefylkene Rogaland, Møre og Romsdal og Hordaland – de to førstnevnte var ved siden av Finnmark de eneste fylkene med Frp-framgang i 2017 – mer opptatt av næring og samferdsel enn innvandringspolitikk. Og i denne sammenhengen kunne en tidligere samferdselsminister fra det oljetyngste fylket av alle spilt en sentral rolle i utformingen av Frps politikk.

Solvik-Olsens uttalelse i forbindelse med landsmøtet om å bruke «innestemme», var også et sterkt signal om å konsentrere seg mer om politikk enn polarisering. Og for et fylke der næringslivet er i rask endring, kunne en stortingspolitiker med en etter hvert tung erfaring fra nytenkende teknologibedrifter vært nyttig – selv om han representerer Frp.

Mer fra: Leder