Leder

Den store klassereisen

LEDER: Rogaland Ap har en kabal å legge, men partiet skal vokte seg vel for en «elitedebatt» som undergraver egen politikk, skriver Bjørn G. Sæbø.

Dette er en leder. En leder er en usignert kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Å sette opp en stortingsliste som dekker kjønn, alder, geografi, etnisitet og andre variable, krever sitt parti. I Rogaland har alle fylkespartier Boknafjorden som et hensyn å ta i nominasjonsprosessen, og for Ap er det selvfølgelig viktig å få med LO i representasjonen.

I den pågående nominasjonsprosessen i Rogaland Ap har det foreløpig toppet seg i en maktkamp som kan oppfattes som «elite» mot LO fordi det er tre jurister på de fremste plassene. Kokt ned til personvalg kan det stå mellom juristen Tom Kalsås og Øystein Langholm Hansen, nåværende stortingspolitiker og tidligere distriktssekretær i LO på fjerdeplassen. AUF-talentet Hamza Ali fra Sola er også spilt inn på fjerdeplass.

LES OGSÅ: Ber Jonas se til Rogaland.

Kalsås fra Gjesdal og Hansen fra Strand/Stavanger er begge solide politikere, men hvis Ap graver seg for dypt ned i en skinndebatt om overfloden av jurister på stortingslisten, undergraver partiet også en viktig del av sin egen historie. Noen av Aps fremste har tatt veien fra golvet til makten, enten det er Einar Gerhardsen, Haakon Lie, Trygve Bratteli, Reiulf Steen eller Gunnar Berge. Et forutsetning i Aps politikk er at det er evnene – ikke klassebakgrunnen – som skal gi deg muligheter for utdannelse og jobb.

I et intervju med Aftenbladet forteller nettopp Tom Kalsås at han har brukt fellesskapsløsningene Ap har stått for til å skaffe seg en utdannelse. Lånekassen og gratis utdanning er de viktigste verktøyene Norge har for å gi alle en mulighet. Den som leser og ikke bare ser på omslaget på juristen Hadia Tajiks bok «Frihet», får også med seg en sterk historie om et annet barn av arbeiderklassen som har brukt mulighetene Ap har kjempet for.

Rogaland Ap har en kabal å legge, men partiet skal vokte seg vel for en «elitedebatt» som undergraver egen politikk.

PS: Onsdag kveld ble det klart at Hamza Ali trekker seg fra nominasjonsprosessen. Ifølge en pressemelding fra Rogaland Ap er det familiære og private årsaker som ligger bak.

Mer fra: Leder