Leder

«Munnbind, ikke munnkurv»

LEDER: Bent Høie har gjort og gjør en imponerende jobb som helseminister i koronakrisen, men han må ikke forveksle munnbind med munnkurv, skriver Bjørn G. Sæbø.

Dette er en leder. En leder er en usignert kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Koronasmitten er på vei oppover i Norge, og regjeringen strammer inn tiltakene. Oslo og Bergen er hardest rammet av de store byene, men også mindre steder som Hammerfest har kraftige utbrudd. I vår region har det vært flere tilfeller der arbeidsinnvandrere har tatt med seg viruset fra sine hjemland. Natt til i går trådte nye tiltak i kraft nasjonalt, der en anbefaling om maks fem gjester privat står sentralt. I Bergen og Oslo er det påbudt å bruke munnbind i kollektivtransport og på offentlige steder innendørs der man ikke kan holde minst én meters avstand.

LES OGSÅ: 79 prosent flere koronatilfeller forrige uke.

Munnbind er ett av tiltakene som brukes når meteren ikke er innen rekkevidde. I NRK-programmet «Debatten» tirsdag stilte Fredrik Solvang spørsmål ved munnbind ut fra opplysninger han hadde fått fra Folkehelseinstituttet om at det er «svakt vitenskapelig grunnlag for å anbefale munnbind». Bent Høies svar var: «Fredrik, du kan ikke skape usikkerhet om dette. Folkehelseinstituttet står bak alle munnbindreglene i Oslo. Punktum.» Det hører med til faktagrunnlaget at FHI anbefaler munnbind i enkelte situasjoner der det er umulig å holde én meter avstand som et tilleggstiltak for å hindre smitte fra personer med covid-19 uten symptomer.

LES OGSÅ: Frykter ringvirkninger av kansellerte julebord.

Bent Høie har gjort og gjør en imponerende jobb som helseminister i koronakrisen, men han må ikke forveksle munnbind med munnkurv. Det må og skal være mulig å stille spørsmål ved den vitenskapelige begrunnelsen ved tiltak fra regjeringen, og det er flere eksempler det siste halvåret på at FHI, Helsedirektoratet og regjeringen har hatt forskjellige synspunkt, blant annet på nedstenging av skoler og barnehager i mars. NRK-Solvangs jobb er å stille spørsmålene – også de ubehagelige, men Helse-Høies jobb er ikke å irettesette den som spør. Bent Høie må heller være å gi de gode svarene, også de som får fram at det av og til vil være forskjell på vitenskap og politikk når det kommer til synet på koronatiltak.

Bjørn G. Sæbø

Sjefredaktør i Dagsavisen Rogalands Avis