Leder

«Ild, vann og FNB»

LEDER: Avstanden mellom det sentrumsorienterte FNB fra Vestlandet og en østlandsk fraksjon Carl I. Hagen og Christian Tybring-Gjedde ville følt seg hjemme i, er ikke stor, den er ekstrem, skriver Bjørn G. Sæbø.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Frode Myrhol traff en nerve da han i 2014 etablerte Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB). Folkeaksjonen er blitt et parti med solid oppslutning i mange kommuner i 2019-valget, og resultatene er da også synlige. FNB skal ha sin del av æren for at rushtidsavgiften på Nord-Jæren ble fjernet, i tillegg til at regjeringen like før valget i fjor måtte komme med store innrømmelser for å overleve.


Det har gått nedover med FNB i takt med temperaturen i bomkampen. I meningsmålingene klamrer FNB seg til desimaler, og på helgens landsmøte framsto partiet som et forsøk på å sveise Ap sammen med Frps ytre høyre-fløy. Myrhol selv sitter i den rødgrønne koalisjonen som styrer Stavanger, men som en av to nyvalgte partiledere skal han samarbeide med Cecilie Lyngby – som på viktige områder står nærmere Donald Trump enn partifellen fra Stavanger. I Aftenbladets oppsummering heter det at Myrhol tapte kampen om klimamål. Flertallet ønsker at Norge ikke skal forplikte seg til klimamål gjennom internasjonale avtaler som Parisavtalen. Myrhol er for å elektrifisere sokkelen, men fikk landsmøtet mot seg, og samme partileder tapte også da landsmøtet skulle stemme om statlig subsidiering av karbonfangst- og lagring (CCS).

LES OGSÅ: Delt lederverv i Folkeaksjonen Nei til mer bompenger.


Det er ikke uvanlig med skiller i partiene – bare spør Ap. Avstanden mellom det sentrumsorienterte FNB fra Vestlandet og en østlandsk fraksjon Carl I. Hagen og Christian Tybring-Gjedde ville følt seg hjemme i, er ikke stor, den er ekstrem. I Stavanger framstår FNB som en seriøs aktør, men måten Viken FNB opptrer på viser at partiet nå er et forsøk på å blande ild og vann. FNB traff tidsånden der andre partier ikke fulgte med, men et ensaksparti og en folkeaksjon har historisk sett små muligheter til å overleve. MDG er ett av få eksempler i moderne tid på at en folkeaksjon blir et levedyktig parti. FNB blir ikke det neste.
I Stavanger framstår FNB som en seriøs aktør, men måten Viken FNB opptrer på viser at partiet nå er et forsøk på å blande ild og vann.

Mer fra: Leder