Leder

«Alt Støre ikke må gjøre»

LEDER: At Hadia Tajik spiller på et ikonisk bilde av den amerikanske politikeren Alexandra Ocasio-Cortez er sterk og slående symbolbruk, skriver Bjørn G. Sæbø.

Dette er en leder. En leder er en usignert kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Våre fremste politikere skal som kjent være forbilder og foregangsfigurer, samtidig som de skal være av folket. Lite appellerer mer til nordmenn enn politikere som bruker offentlig transport, går i butikken for å handle eller roter på kjøkkenet. Det er en stor styrke for politikerne å være som folk flest, samtidig er rommet for hva en politiker kan gjøre og ikke kan gjøre, i ferd med å bli parodisk trangt.

Folk flest tabber seg ut. Vi sykler over fotgjengeroverganger uten å se oss for, går på rødt lys og glemmer å bruke blinklys.

I sist uke glemte Ap-leder Jonas Gahr Støre å ta på ansiktsmaske da han reiste med t-bane i Oslo – en misere som straks ble fanget opp av en medpassasjer med mobilkamera, delt på sosiale medier og fulgt opp av Nettavisen. I januar ble samme Støre tatt for sniking på tunnelbanen.

Ap-lederen oppdaget at billettappen ikke virket, og måtte ut med et gebyr på nesten 1000 kroner for forseelsen. De ulike redaksjonene må vurdere om Støres tabber er noe å skrive om, eller om det å dokumentere politikeres små og store feil i det offentlige rom på sikt vil få dem til å skygge banen. Bør flere politikere enn statsrådene kjøres til og fra i svarte limousiner, slik at vi slipper å få tabbene deres servert?

Bokomslaget på  Hadia Tajiks bok «Frihet. En politisk og personlig historie». Foto: Tiden Norsk Forlag

Hadia Tajik – tilfeldig eller ikke tilfeldig fra samme parti –  får også gjennomgå. Tajik kritiseres for at omslaget på hennes nye bok er «feminisert og seksualisert», der hun har «eit sensuelt forførande mørkt» blikk og attpåtil delikat sminke og nyfønet hår. Med et noe annet fortegn er dette et eksempel på koko-debatt om hva politikere kan og ikke kan gjøre. Tajik er en i overkant saklig politiker, og er blitt kritisert for å være reservert.

At hun byr på mer av seg selv i forbindelse med bokutgivelsen kan sees på som god markedsføring, men er også klokt fordi hun er Norges viktigste forbilde for unge kvinner fra innvandrerfamilier.

At Hadia Tajik spiller på et ikonisk bilde av den amerikanske politikeren Alexandra Ocasio-Cortez er sterk og slående symbolbruk.

Bjørn G. Sæbø

Sjefredaktør i Dagsavisen Rogalands Avis