Leder

Alliansen er uønsket

LEDER: Både på Twitter og i avisintervjuer har Alliansen-lederen framført avskyelig hatpolitikk.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Det høyreekstreme nasjonalistpartiet Alliansen har i det siste prøvd å etablere seg Rogaland, med Hellestø i Sola som en slags base. Det må bli en tverrpolitisk oppgave å sørge for at Alliansen – i det store og hele et enmannsparti – innser at det ikke er grobunn for de rasistiske og antisemittiske tankene partiet tydeligvis står for.

LES OGSÅ: Det ytterliggående partiet Alliansen har fått hovedkvarter på Hellestø i Sola.

Partileder Hans Jørgen Lysglimt Johansen dukket opp i norsk offentlighet som et kuriøst innslag i presidentvalgkampen i 2016, da NRK intervjuet ham som Trump-tilhenger. Siden den tid har Lysglimt Johansen trukket fram partisaker som motstand mot EU, EØS-avtalen, innvandring og bompenger – alle legitime saker som allerede er dekket av andre partier. Det som gjør Alliansen til et element som fortjener å bli vist ryggen til, er Hans Jørgen Lysglimt Johansens Holocaust-fornektelse, antisemittisme og rasisme. Både på Twitter og i avisintervjuer har Alliansen-lederen framført avskyelig hatpolitikk.

Det er klokt av ordfører Tom Henning Slethei (Frp) i Sola å erklære Alliansen for uønsket i kommunen der Hans Jørgen Lysglimt Johansen har etablert sitt «hovedkvarter». Andre ledende Sola-politikere tar også avstand fra etableringen i kommunen, og til RA har Rødts stortingskandidat Mímir Kristjánsson oppfordret alle politikere om å stå sammen i motstanden mot Lysglimt Johansen og Alliansen.

LES OGSÅ: Er ikke ønsket

Det er alltid en vurdering om ekstremister som Hans Jørgen Lysglimt Johansen skal få taletid og redaksjonell oppmerksomhet. I dette tilfellet er det riktig å omtale og konfrontere Lysglimt Johansen, blant annet fordi folk blir oppsøkt på åpen gate av representanter for Alliansen og forsøkt overtalt til å skrive under på angivelige opprop. Alliansen er et ekstremistparti og et promilleparti, men holdningene er så avskyelige at dette trollet må trekkes fram i sola.

Mer fra: Leder