Leder

«Smittefarlig busstur»

LEDER: Alt ble gjort i henhold til smittevernsveilederen Virke Reiseliv har utarbeidet i tråd med FHIs råd, skriver Bjørn G. Sæbø.

Dette er en leder. En leder er en usignert kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Det som så ut til å være en hyggelig busstur via Suleskard, Telemark og deler av Østlandet, utviklet seg til å bli en koronabombe. 33 personer på pensjonistturen arrangert av turselskapet Ingvars Reiser, ble smittet. Ifølge selskapets daglige leder og flere av passasjerene om bord, ble alle forholdsregler tatt. Avstand ble overholdt, bussen ble spritet og vasket hver morgen. Etter at en passasjer fikk illebefinnende og ble lagt inn på sykehus underveis, kjørte bussen rett til teststasjonen på Tjensvoll. LES OGSÅ: FHI: Vi har så langt ikke frarådet bussturer.

Alt ble gjort i henhold til smittevernsveilederen Virke Reiseliv har utarbeidet i tråd med Folkehelseinstituttets råd.
Verken kommuneoverlege Hans Petter Torvik i Sandnes eller andre med medisinsk kompetanse har sett noen grunn til å kritisere arrangøren, men Torvik har likevel uttalt at han er betenkt når det kommer til denne typen turer. Også helseminister Bent Høie har vært snar med å understreke at Ingvars Reiser ikke kan kritiseres, men heller skal ha ros for å kontaktet kommunen om det inntrufne, sendt passasjerene rett til testing og varslet alle stedene pensjonistene besøkte underveis. Uansett fravær av skyld og god etterlevelse av forskrifter; pensjonistturen til Ingvars Reiser har med seg noen læringspunkter i lasten. LES OGSÅ: - Gir oss skylden.

Kjekke turer, sosiale lag med familie, venner og kolleger innebærer også smitterisiko, selv om alle tilsynelatende gjør alt rett. Friheten til å leve nesten som normalt har en bakside, og ikke engang smitteveiledere eller rådene fra Folkehelseinstituttet gir garantier mot å bli koronasmittet. Derfor må den enkeltes skjønn fremdeles være operativt. Kan neste utflukt med venner utsettes om en er i risikogruppene? Kan handleturer legges til tider av døgnet der butikker og kjøpesentre ikke er stappet med folk og enmetersregelen er umulig å følge? Den enkeltes ansvar for å unngå å bli smittet og unngå å smitte er viktig – selv om alle er koronatrøtte.

Bjørn G. Sæbø

Sjefredaktør i Dagsavisen Rogalands Avis

Mer fra: Leder