Leder

«Ap etter Trond Giske»

LEDER: Årsmøtet i det største fylkeslaget viser at det fremdeles er nok ondt blod i Trøndelag til å holde hele Ap betent, skriver Bjørn G. Sæbø.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Etter at hans andre forsøk på å komme inn i posisjoner igjen feilet, trakk Trond Giske den eneste fornuftige konklusjonen før helgens fylkesårsmøte i Trøndelag Ap. Han sa nei til å bli fremmet som lederkandidat etter benkeforslag, og han frasa seg gjenvalg til Stortinget. Giskes forsøk på forklaringer og halvkvedede unnskyldninger etter år med grenseoverskridende atferd har ikke vært nok – Ap kunne aldri ha fått arbeidsro hvis den avskiltede nestlederen fremdeles jaget verv og posisjoner. LES OGSÅ: Metoo-veiskillet og de som aldri vil forstå.


Det fremste bildet på Aps indre krise fases ut, uten at partiet er i nærheten av friskmelding ett år før stortingsvalget. Årsmøtet i det største fylkeslaget viser at det fremdeles er nok ondt blod i Trøndelag til å holde hele Ap betent. Parallelt med de organisatoriske problemene partisekretær Kjersti Stenseng har ansvar for å løse, står Aps politiske dilemmaer i kø.
Et parti som skal favne bredt og inkludere industriarbeidere i LO, klimaaktivister i AUF og offentlig ansatte, må finne kompromissene som ikke skaper tapere, men sørger for å holde alle deler av velgergrunnlaget passe fornøyde.

Ap har styringen i de største byene, men kan fort ha makten til låns i Stavanger og Bergen hvis partiets industri- og næringspolitikk ikke oppfattes som troverdig. Å definere overgangen fra fossil til fornybar industri på kysten er det ene av Aps store politikk-dilemmaer. Og siden alt henger sammen med alt: Industriarbeidsplasser og klimautfordringer kan også hektes på sentrum-periferi-konflikten som griper rett inn i Ap.

Noe av Trond Giskes politiske styrke lå i evnen til å lytte til grasrota og å lage politikk av de signalene han mottok over kaffekoppene. Følelsen av ikke å bli hørt, følelsen av at «de i Oslo» kjører sitt eget løp er reell. Sp har rendyrket denne konflikten – og skal Ap friskmeldes må partiet finne tilbake til en troverdig distriktsprofil og være synlige utenfor Oslo.

Mer fra: Leder