Leder

Ulv, ulv på Jæren

LEDER: Ulveplagen er som kjent laber på Jæren, men plast i havet og forsøpling av strendene er noe jærbuer og alle som bor ved kysten av Rogaland har godt kjennskap til, skriver Bjørn G. Sæbø.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Verdens villmarksfond (WWF) er pekt ut som mottaker av pengene som skal samles inn av høstens TV-aksjon. I likhet med alle organisasjoner som tar et standpunkt, er også WWF kontroversiell. I Norge er WWFs syn på rovdyrforvaltning i områder der det beiter sau, umulig å godta for mange bønder i de mest utsatte distriktene. Det er til å forstå at bønder i Innlandet-kommuner som Tolga, Os, Tynset, Folldal, Alvdal og Rendalen ikke er de som melder seg for å gå rundt med bøsser når det skal samles inn penger til kampen mot plastforsøpling i havene.

Stortingspolitikere må selvsagt få velge hvem de vil støtte og hvilke saker som er verdige – samtidig som det er verdt å notere hvem som er ute etter å score billige politiske poeng. Det er åpenbart i tråd med Senterpartiets politikk at stortingsrepresentant Geir Pollestad fra Jæren har det samme synet på rovdyrpolitikk som bøndene i Innlandet, men derfra til å snu ryggen til TV-aksjonen blir smålig. TV-aksjonens formål i år er selvsagt ikke å samle inn penger til ulv og bjørn i Innlandet, men å få inn kroner og øre som skal gå til prosjekter i Sørøst-Asia der en tredel av plasten i havene kommer fra.

Ulveplagen er som kjent laber på Jæren, men plast i havet og forsøpling av strendene er noe jærbuer og alle som bor ved kysten av Rogaland har godt kjennskap til. Spesielt etter oppmerksomheten rundt «plasthvalen» på Sotra i Hordaland har det pågått en massiv mobilisering for å rydde opp strendene langs jærkysten. De aller fleste innser at plastbosset som flyter langs Norges flotteste strender er en miljøplage, og at personlig initiativ gjennom dugnader også er viktig – i tillegg til de politiske grepene som tas.

Sp-politikere og andre må få lov til å blande kortene, men det er virkelig ikke i jærsk ånd å si nei til å bli med på en dugnad.
Ulveplagen er som kjent laber på Jæren, men plast i havet og forsøpling av strendene er noe jærbuer og alle som bor ved kysten av Rogaland har godt kjennskap til.

Mer fra: Leder