Leder

Vikarenes tapte sommer

LEDER: Hva vil en ferie uten sommervikarer si for rekrutteringen? spør Bjørn G. Sæbø

Dette er en leder. En leder er en usignert kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Koronapandemien har sendt arbeidsmarkedet ut i sin verste krise etter 2. verdenskrig. Med 7,3 prosent helt ledige i Rogaland og flere tusen delvis ledige, har bedriftene vært nødt til å tenke overlevelse siden landet ble stengt ned 12. mars. Nå er det en gradvis gjenåpning i flere bransjer, der restauranter, frisører og andre serviceyrker begynner å hente inn sine ansatte i arbeid igjen. LES OGSÅ: Langt færre bedrifter vil ansette sommervikarer i år

Det er åpenbart og slik det skal være at ansatte som har vært mer eller mindre permittert de siste månedene, må komme seg tilbake i jobb før arbeidsgivere vurderer vikarsituasjonen. Utesteder må ta forventet omsetning og besøk med i beregningen, og alle er prisgitt det som måtte komme av restriksjoner fra lokale og sentrale myndigheter. Likevel; bedrifter og virksomheter som i normale år henter inn sommervikarer for å fylle opp funksjoner, bør ha en vikarstrategi i bakhånd.


Ifølge en undersøkelse fra Virke, handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon, er det bare 18 prosent av de spurte bedriftene som vurderer å ansette sommervikarer i år. 36 prosent av de spurte hadde vikarer i arbeid i fjor sommer. Faghandel som kles- og skobutikker, kultur, opplevelse, reiseliv og trening er bransjer som vil prøve å greie seg uten vikarer i sommer.
De økonomiske argumentene er forståelige, men en sommer uten vikarer har negative sider. Skal feriene til de fast ansatte utsettes eller deler av den overføres til neste år, slik at mange får en sommer uten skikkelig fri?

Og ikke minst: Hva vil en ferie uten sommervikarer si for rekrutteringen? I alle bransjer er sommervikarer en av de beste måtene å tenke framtidige ansettelser på. Ungdommene får erfaring å putte på CV-en, og bedriften får testet talenter. Dette må tas i betraktning når sommerturnusen 2020 skal settes opp.

Bjørn G. Sæbø

Sjefredaktør i Dagsavisen Rogalands Avis