Leder

Høyres to tunger

LEDER: Høyre kan få problemer med troverdigheten når programkomiteens leder taler med to tunger og sår tvil om statsministerpartiets politikk, skriver Bjørn G. Sæbø.

Oslo 20200302. 
Distrikt- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) er tilstede på pressekonferansen.  Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) holder pressekonferanse om domstolstrukturen mandag ettermiddag.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Dette er en leder. En leder er en usignert kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Mens en del politikere som er opptatt av grønn politikk vil bruke koronakrisen til å løfte klimatiltak, går Høyres blåeste politiker motsatt vei. Som leder av partiets programkomité og distriktsminister er Linda Hofstad Helleland ingen hvem som helst i Høyre, og derfor er utspillet hennes om å la vern gå foran vekst, oppsiktsvekkende.

«De siste årene har vern fått gå foran vekst med hensyn til mineralnæringen, havbruksnæringen, vannkraft, vindkraft og oljenæringen. Nå har vi ikke den luksusen lenger. Nå handler det om å ta ut potensialet for hver eneste nye jobb i hver eneste næring,» sa Helleland i et intervju med Aftenposten tidligere i uken. Det hører med til historien at Erna Solberg – som vanligvis er forsiktig med å kritisere egne statsråder – var tydelig i sin uenighet. Statsminister og Høyre-leder Solberg understreker at veksten Norge skal ha framover ligger i de grønne løsningene. Høyres klima- og miljøpolitiske talsperson, Stefan Heggelund, og Unge Høyres leder Sandra Bruflot har også satt Linda Hofstad Helleland.

Høyre kan få problemer med troverdigheten når programkomiteens leder sår tvil om partiets politikk. Å tale med to tunger gjør statsministerpartiet sårbart. Helleland får støtte av Nordland Høyre og Geir Inge Sivertsen, leder av fylkeslaget i Troms og Finnmark og kjent for sine 38 dager som fiskeriminister, men ellers er utspillet blitt møtt med taushet. Høyres nye politikergenerasjon – der olje- og energiminister Tina Bru og forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim er de mest profilerte – har gjort en iherdig jobb med å få mer grønnfarge inn i det blå Høyre.

Det er også påfallende at Helleland bruker koronakrisen til å splitte sitt eget parti, samtidig som hun overser næringslivets stadig sterkere satsing på fornybarsektoren og finansnæringens vurdering av klimarisiko. Uavhengig av pandemien må norsk økonomi gjøre seg mer uavhengig av oljen.

Bjørn G. Sæbø

Bjørn G. Sæbø

Sjefredaktør i Dagsavisen Rogalands Avis