Leder

«Annerledespåsken 2020»

LEDER: Karismatiske politikere kan det gjerne ropes etter i krisetider. Heldigvis ikke i Norge, skriver Bjørn G. Sæbø.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Påsken 2020 blir en høytid det snakkes om i generasjoner framover. Hvor var du da Erna Solberg stengte Norge? Var du en av dem som hamstret dopapir og joikakaker? Det er tøffe tider, men utover at pandemien er under kontroll er det fire grunner til at vi kommer oss gjennom dette.


Økonomien: I 2003 presenterte en lykkelig Jens Stoltenberg tall som sa at Norge ville ha 3000–4000 milliarder kroner i Oljefondet i 2030. Fondet har krympet i det siste, men det var på 9907 milliarder i går. Oljå er likevel lommerusk sammenlignet med verdien av arbeidskraften – den er på rundt 60.000 milliarder kroner. Vi har penger nok til å komme på beina igjen etter koronakrisen.


Politikken: Karismatiske politikere kan det gjerne ropes etter i krisetider. Heldigvis ikke i Norge. I den nasjonale politikken har Erna Solberg og Bent Høie framstått med ro, rom for tvil og vilje til kompromisser. Regjeringens forslag er blitt til dels kraftig forbedret på Stortinget, der spesielt Trygve Slagsvold Vedum og Jonas Gahr Støre behersker blandingsrollen som ansvarlige opposisjonspolitikere. Lokalt har ordførerne Kari Nessa Nordtun og Stanley Wirak samlet de folkevalgte om tiltak for å håndtere krisen.


Byråkratene: Politikerne bestemmer, helsebyråkratene gir råd. Folkehelse-direktør Camilla Stoltenberg og fungerende assisterende helsedirektør Espen «fungass» Nakstad underbygger politikken, og øker troverdigheten ved å innrømme at det er tvil om hvordan pandemien skal håndteres.


Digitalisering: I løpet av timer var lærerne på nett med digitalisert undervisning. Andre deler av arbeidslivet jobber hjemmefra og har videomøter. På tre uker fikser staten og næringslivet en nettløsning slik at bedriftene skal få utbetalt kontantstøtte.

God påske!

Mer fra: Leder