Leder

Regjeringens verktøykasse

LEDER: Oljeprisfall, børskrakk og korona gjør at dette ikke er tiden for «stay calm and carry on», skriver Bjørn G. Sæbø.

Dette er en leder. En leder er en usignert kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Mandag 9. mars kommer til å bli husket som dagen da flere kriser på én gang toppet seg. Det rant inn meldinger om ny koronasmittede, stenging av arrangementer og nye tiltak for å hindre smitte. Børsene i Tokyo, Oslo og New York gikk i knallrødt og hadde sin verste dag siden 2008. Oslo Børs endte ned åtte prosent og 200 milliarder kroner havnet ut av vinduet. Som om ikke alt dette var nok er Russland og Saudi-Arabia uenige om oljeproduksjon, noe som har fått saudierne til å sette i gang en priskrig som mandag førte til en pris på 35 dollar fatet for Nordsjø-olje. Oljå har trukket kronen med seg på vei nedover til et rekordlavt nivå.

Oljeprisfall, børskrakk og korona gjør at dette ikke er tiden for «stay calm and carry on». Regjeringen må straks ned i verktøykassen og finne fram virkemidler, og Norges Bank må på sin side gjøre seg klar for rentekutt. Heldigvis har Erna Solberg og finansminister Jan Tore Sanner delvis dykket ned blant verktøyene allerede. Regjeringen vil endre permitteringsreglene, bruke mer penger i helsevesenet og utsette innbetalingen av formuesskatt blant bedrifter som går med underskudd. Dessuten skal regjeringen se på hva som kan gjøres for en hardt rammet flybransje.

Dét var koronadelen av krisen, men regjeringen må også håndtere et mulig langvarig oljeprisfall. IKM-konsernsjef Ståle Kyllingstad nyanserte bildet på Dagsnytt 18 mandag da han pekte på at mange langvarige investeringer er godt i gang og kostnadsnivået er tatt ned, slik at bransjen ikke er i 2014-modus ennå. IKM-høvding Kyllingstads andre Dagsnytt 18-poeng fra mandag bør derimot gripes tak i av regjeringen straks, spesielt fordi flere problemer kan løses på én gang.

Det er planer i regi av Equinor, Shell og Total for gang for lagring av CO2 øst for Troll, og både for klimaets og oljeservicebedriftenes del kan dette være det store øyeblikket for forsterkede initiativer på karbonfangst- og lagring.

Bjørn G. Sæbø

Sjefredaktør i Dagsavisen Rogalands Avis