Leder

KrFs mulige frelser

LEDER: Mens Venstre-leder Trine Skei Grande utfordres av Abid Raja og muligens enda flere, er KrF-leder Kjell Ingolf Ropstads store utfordring Knut Arild Hareide, skriver Bjørn G. Sæbø.

Dette er en leder. En leder er en usignert kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

«Knut Arild Hareide har landet på Gardermoen», het det i en NTB-melding i går morges. Nyhetsmeldinger av denne typen forbeholdes stort sett bare fotball- eller popstjerner, og den tidligere KrF-lederens plutselige hjemkomst fra en komitéreise til Asia er tydeligvis stjernestoff.

Siv Jensen har tatt Frp ut av regjering for å redde sitt eget parti, og ut fra meningsmålingene må både KrF og Venstre gjøre noe drastisk for å overleve. De gjenlevende juniorpartiene i regjeringen ligger på politisk sotteseng med henholdsvis 3,5 og 2,7 prosent på snittmålingen Poll of polls har laget for januar. Av de politiske sakene i tiden er det fullt mulig at begge partier kan vinne litt på IS-kvinnens hjemkomst med sine barn – en sak som viser at humanitære hensyn og barns beste ikke er tomme ord. Spesielt Venstre kan muligens styrkes av en seier i avgjørelsen om hvor langt sør eller nord iskanten skal ligge, noe som får avgjørende betydning for norsk oljeboring i nord.

Mens Venstre-leder Trine Skei Grande utfordres av Abid Raja og muligens enda flere, er KrF-leder Kjell Ingolf Ropstads store utfordring Knut Arild Hareide. Statsminister Erna Solberg har åpenbart gitt tommelen opp for Hareide, slik at det blir opp til Ropstad og KrF-ledelsen om de vil slippe den tidligere partilederen inn i regjering. Knut Arild Hareide satset alt og tapte da han ba sitt eget parti foreta et retningsvalg høsten 2018. Hareide ville gå til venstre i retning Ap, mens KrF-flertallet ville i regjering og syntes det var greit med Frp-samarbeid.

Situasjonen er ikke akkurat skrudd tilbake til 2017 med Frp på vei ut, men et parti som ble splittet i spørsmålet om samarbeid med Siv Jensen kan nå bli forenet i samarbeid med Høyre og Venstre med Hareide som statsråd. Om ikke Hareide blir KrFs frelser, kan han i det minste bidra til å forene fløyer og dempe den kristenkonservative linjen Kjell Ingolf Ropstad legger opp til.

Bjørn G. Sæbø

Sjefredaktør i Dagsavisen Rogalands Avis