Leder

Yunus og religiøse hensyn

LEDER: Den som leter etter provokasjoner vil alltid finne noe å bli provosert av, men er virkelig en hyllest til en fortjent fredsprisvinner verdt religiøs strid? skriver Bjørn G. Sæbø.

Bangladeshi Nobel Peace Prize winner and microcredit pioneer Muhammad Yunus delivers a speech during the 4th edition of the Global Social Business Summit, held at the Austria Center, in Vienna, on November 8, 2012. "This summit is a kind of breath of fresh air. All the gloom and doom in the world, we want to get out of that," Yunus, 72, said at the three-day event in Vienna. AFP PHOTO / ALEXANDER KLEIN
Dette er en leder. En leder er en usignert kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Siden 2012 har granitthellene nederst ved Fisketorget vært prydet med bronseplaketter med navnetrekkene og fotavtrykkene til 15 tidligere fredsprisvinnere. Til tross for beliggenheten og de prominente navnene til Aung San Suu Kyi, Desmond Tutu, Al Gore, Dalai Lama og Muhammad Yunus er installasjonen diskret og lite merkbar i bybildet. Stavangers fredsvariant av «Walk of Fame» burde ha vært koblet tettere opp til byens egen vinner av Nobels fredspris – Christian Lous Lange – men nå skyldes den plutselige oppmerksomheten Muhammad Yunus.

LES OGSÅ: Muslimsk råd mener deres profet Mohammad tråkkes på med dette skiltet


Fredsprisvinneren fra Bangladesh deler fornavn med islams fremste profet, og i RA torsdag rykket Muslimsk Fellesråd ut med en bekymring om nettopp Yunus' plakett. Bronseplaten med profetens – og Yunus' fornavn – blir nødvendigvis tråkket på der den ligger som en del av underlaget, og for muslimer oppfattes dette som problematisk.

Selv om meningen med installasjonen er en helt annen enn å krenke islam, blir konsekvensen at mange muslimer mener deres tro blir tråkket på. Summer Ejaz, leder i Muslimsk Fellesråd, foreslår som et kompromiss at Yunus-plaketten bør henges opp på en nærliggende vegg. Bokselegenden Muhammad Alis stjerne på Hollywood Boulevard er av samme årsak montert på en vegg.

Religiøse følelser skal tas hensyn til, også i et samfunn der blasfemiparagrafen er opphevet og toleransegrensen skal være høy. Spørsmålet som må stilles til Muslimsk Fellesråd – siden intensjonen bak installasjonen er en annen en krenkende – er om en plakett på bakken er verdt en politisk kamp? Den som leter etter provokasjoner vil alltid finne noe å bli provosert av, men er virkelig en hyllest til en fortjent fredsprisvinner verdt religiøs strid? Konflikten mellom det religiøse og det liberale blir satt på spissen når en fredsprisplakett blir dratt inn i en strid den ikke hører hjemme i.

Bjørn G. Sæbø

Bjørn G. Sæbø

Sjefredaktør i Dagsavisen Rogalands Avis