Leder

LEDER: Liksom-seieren mot oljå

Det historiske ved å «trekke Oljefondet ut av fossil energi», innebærer et salg av en knapp femdel av fondets olje- og gassaksjer, skriver Bjørn G. Sæbø.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Timingen var tilsynelatende perfekt: Bare timer før Venstre-leder Trine Skei Grande skulle framføre sin landsmøtetale, holdt finansminister Siv Jensen (Frp) en pressekonferanse for å kunngjøre at Oljefondet skal utelukke olje- og gasselskaper. Omsider fikk Venstre den politiske seieren som viser at partiet har noe det skulle ha sagt i regjeringen, men innebærer vedtaket så mye mer?

Regjeringen viser til at den har fulgt opp Norges Banks anbefalinger om å spre risikoen. Som oljenasjon med et oljefond tungt lastet med oljeaksjer i en verden som må over til mer fossilfri energi, virker det logisk at Statens pensjonsfond utland fordeler risikoen i større grad.

Samtidig har ekspertgruppen Siv Jensen selv satte ned, vist til at det ikke har noe videre effekt å selge energisektoren ut av Oljefondet siden olje- og gasselskapenes verdi stiger og synker i takt med resten av aksjemarkedet – ikke med oljeprisen. Det som av enkelte partier framstilles som en stor triumf, er i virkeligheten et begrenset salg av 134 relativt små oppstrømsselskaper som «bare» driver med leting og produksjon av olje og gass. Selskaper som i tillegg til olje- og gassproduksjon for eksempel driver raffinerier, bensinstasjoner og fornybar virksomhet, skal fortsatt være aksjer som er interessante for Oljefondet.

Det historiske ved å «trekke Oljefondet ut av fossil energi», er med andre ord et salg av en knapp femdel av fondets olje- og gassaksjer. Venstre har fått en følelse av å ha noe å si i regjeringen, men et totalt nedsalg av olje- og gassaksjer kunne vært ekstremt dårlig økonomi. Det er nemlig de store og etablerte energiselskapene – som Equinor og Shell for å nevne to – som kommer til å gjøre de store investeringene innen fornybarsektoren.

Å hive de store energiselskapene ut av Oljefondet ville betydd at fondet hadde mistet mulige inntekter fra det grønne skiftet. Og dét hadde ikke vært bra for miljøet.

Mer fra: Leder